Resolució
Q-04602/2013 Disconformitat amb la desestimació d'una sol·licitud d'exempció de l'impost de vehicles de tracció mecànica i amb la manca de resposta al recurs de reposició interposat contra la resolució desestimatòria

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 14/06/2013
Data de l'últim moviment 06/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Diputació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la desestimació de la sol·licitud d'exempció de l'impost de vehicles de tracció mecànica (en endavant IVTM) per a l'exercici 2013 del municipi de Vilanova i la Geltrú que va presentar en data 13 de juny de 2013, i amb la manca de resposta al recurs de reposició que va interposar contra la resolució desestimatòria. 

Els motius de la desestimació són que el promotor no tenia reconegut el grau de discapacitat igual o superior al 33% per l'òrgan competent de la comunitat autònoma. 

Contra la resolució per la qual se li desestima el dret a l'exempció de l'IVTM, el promotor va presentar recurs de reposició en data 19 d'agost de 2013, que no ha estat resolt.

D'altra banda, cal tenir en compte que el promotor acredita que té reconeguda la condició de pensionista de la Seguretat Social per incapacitat permanent en el grau d'absoluta per tot treball, per resolució de 3 d'abril de 2012. Així mateix, el promotor també indica que en data 24 de maig de 2013 el Departament de Benestar Social i Família va modificar la qualificació de la discapacitat del promotor i va certificar que no té un grau de discapacitat superior al 33%.

Contingut

L'article 93.1e) del Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals estableix que estan exempts de l'IVTM ?[...] els vehicles matriculats a nom de minusvàlids per al seu ús exclusiu.  [...] A l'efecte del que disposa aquest paràgraf, es consideren persones amb minusvalidesa les que tinguin aquesta condició legal en grau igual o superior al 33 per cent?.

El Departament de Benestar Social i Família va certificar que el grau de discapacitat del promotor no és superior al 33%, de la qual cosa es desprèn que el seu grau de discapacitat pot ser igual al 33%, i en conseqüència, atès que no consta que l'Administració autonòmica hagi certificat que el promotor no té un grau igual al 33%, el Síndic considera que s'hauria de revisar la decisió presa en la resolució emesa en data 24 de juliol de 2013. 

D'altra banda, cal tenir en compte que segons l'article 4.2 del Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre, es consideren, a tots els efectes, persones amb discapacitat aquelles a qui se'ls hagi reconegut un grau de discapacitat igual o superior al 33%. Així mateix, aquell precepte també disposa que es considera que tenen una discapacitat en grau igual o superior al 33 per cent els pensionistes de la Seguretat Social que tinguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i als pensionistes de classes passives que tinguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat. El promotor ha acreditat que té reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau d'absoluta per tot treball. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'Organisme de Gestió Tributària de la Diputació de Barcelona, d'una banda, que revisi la decisió presa en data 24 de juliol de 2013, tenint en compte que el fet que el Departament de Benestar Social i Família reconegui que el promotor no té un grau de discapacitat superior al 33% no significa que no el tingui igual al 33%, percentatge reconegut per la normativa per poder gaudir del dret a l'exempció de l'IVTM; i de l'altra, en cas que el suggeriment anterior no sigui acceptat, que en vista de l'aprovació del Reial decret legislatiu 1/2013, i atès que el promotor té la condició de pensionista de la Seguretat Social per incapacitat permanent en el grau d'absoluta per tot treball, se li reconegui el dret a l'exempció de l'IVTM amb efectes des de l'1 de gener de 2014. 

Finalment, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú que dugui a terme les actuacions oportunes per modificar l'ordenança fiscal reguladora de l'IVTM a fi que s'incorpori que també es considera acreditat un grau de discapacitat igual o superior al 33 per cent en el cas de pensionistes de la Seguretat Social que tinguin reconeguda una pensió d'incapacitat permanent en el grau de total, absoluta o gran invalidesa, i als pensionistes de classes passives que tinguin reconeguda una pensió de jubilació o de retir per incapacitat permanent per al servei o inutilitat.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/10/2013 Organisme de Gestió Tributària Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/11/2013 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/05/2014 Organisme de Gestió Tributària Resolució pendent d'acceptació
08/05/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resolució pendent d'acceptació
22/05/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Resposta a la resolució pendent d'acceptació
03/06/2014 Organisme de Gestió Tributària Resposta a la resolució pendent d'acceptació
29/08/2014 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú No irregularitat
29/08/2014 Organisme de Gestió Tributària No irregularitat
06/11/2015 Ajuntament de Vilanova i la Geltrú Seguiment finalitzat