El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resposta que ha rebut dels Serveis Territorials a Girona del Departament de Governació i Relacions Institucionals a la sol·licitud de còpia de l'expedient del Pla únic d'obres i serveis de Catalunya (en endavant PUOSC), de la planificació 2013-2017, titulat "Reparació del ferm, formació de cunetes i mesures de seguretat en el camí del Roure", promogut per l'Ajuntament de Cantallops.
Exposa que arran de l'edicte de 20 de desembre de 2013 pel qual es va sotmetre la planificació al tràmit d'informació pública, va comparèixer i va poder consultar l'expedient, ?malgrat les reticències i els obstacles del personal de diferent grau i responsabilitat de l'Administració?.
També assenyala que el mateix dia de la compareixença va sol·licitar per escrit una còpia íntegra de l'expedient, sol·licitud que va ser denegada en data 22 d'abril de 2014.
En l'escrit de data 22 d'abril de 2014 mitjançant el qual el Servei Territorial a Girona del Departament de Governació i Relacions Institucionals denegava la sol·licitud del promotor s'assenyala, d'una banda, que només els ciutadans que tenen la condició d'interessats tenen dret a obtenir còpia dels documents inclosos en els procediments administratius en tramitació; i de l'altra, que només els ens sol·licitants poden, en el període d'informació pública, presentar al·legacions a la planificació del pla.
En vista d'aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents:
1. L'escrit tramès pels Serveis Territorials es fonamenta en l'article 35.a) de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i en els articles 26 i 27 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya.
Tot i això, cal tenir en compte que, pel que fa a la regulació de l'exercici del dret d'accés, la Llei 19/2013, de 9 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i bon govern, entrarà en vigor en un termini relativament breu, el 10 de desembre de 2014. Es tracta d'una regulació molt més propera als estàndards els països del nostre entorn, que supera la regulació parcial i restrictiva de les lleis processals esmentades.
El Síndic, doncs, entén que aquesta llei ha de ser des d'ara el referent normatiu per a la valoració de les peticions d'accés a informació pública malgrat que formalment no hagi entrat encara en vigor, en la mesura que ofereix les pautes per a garantir el dret ciutadà a l'accés.
2. La Llei 30/1992, de 27 de novembre, ha establert el procediment administratiu comú que han de respectar tots els organismes públics. De fet, aquesta llei és una concreció del manament constitucional als poders públics de facilitar la participació ciutadana (article 9.2 de la Constitució espanyola), i respon a la previsió de l'article 149.1.18 de la Constitució quan reserva a l'Estat la competència per regular i establir el procediment administratiu comú. Per aquest motiu, com que la Llei 30/1992 és norma bàsica en matèria procedimental, cap procediment fixat per la legislació sectorial pot comportar una reducció del marc de garanties reconeguts als ciutadans.
El Decret 155/2012, de 20 de novembre, pel qual s'aproven les bases reguladores i d'execució del PUOSC, disposa que la planificació aprovada per la Comissió de Cooperació Local de Catalunya s'ha de sotmetre al tràmit d'informació publica, mitjançant la publicació en el DOGC durant un termini mínim de vint dies perquè els ens sol·licitants puguin presentar les al·legacions que considerin oportunes.
La lectura d'aquesta base no es pot fer de forma aïllada, sinó que s'ha de posar en relació amb el tràmit d'informació pública que recull l'article 86 de la Llei 30/1992 i l'article 52 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost. El tràmit d'informació pública és un tràmit de la instrucció del procediment que està al servei de la participació ciutadana, i que al mateix temps permet a l'òrgan decisor disposar de més dades i opinions envers les qüestions que són objecte del procediment per poder dictar la resolució més convenient.
D'aquesta manera, no només els ens sol·licitants (les persones interessades) poden presentar al·legacions a la planificació del Pla durant el tràmit d'informació pública, sinó que qualsevol persona física o jurídica pot consultar l'expedient i formular les al·legacions o observacions que estimi oportunes. Aquestes al·legacions s'integren en l'expedient i han de ser valorades expressament i singularment per l'instructor i, si escau, per l'òrgan tècnic competent, i poden ser incorporades a la resolució del procediment. A més, les persones que han formulat al·legacions tenen dret a conèixer la valoració de què han estat objecte, mitjançant una resposta raonada.
Així, doncs, pot comparèixer en aquest tràmit i formular al·legacions qualsevol persona, tant si reuneix la condició de persona interessada en l'expedient com si no, sens per judici d'assenyalar que el sol fet de comparèixer no li atorga la condició d'interessat.
Per tot això, el Síndic demana al Departament de Governació i Relacions Institucionals que l'informi del seu determini amb relació a les consideracions precedents i que revisi el contingut de la resposta que els Serveis Territorials del Departament a Girona van trametre al promotor el 22 d'abril de 2014.