Resolució
Q-04623/2015 Queixa referida a l'afectació de les prestacions no contributives i pensions que meriten els infants i adolescents que es troben sota tutela de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 03/07/2015
Data de l'últim moviment 03/08/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa exposa que la prestació per orfandat dels menors tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) correspon als menors, i que la Direcció General hauria de lliurar l'import total de la prestació als nois i noies un cop hagin complert la majoria d'edat. Sembla que fins ara el procediment que se seguia era aquest, però actualment la DGAIA ja no reemborsa aquesta prestació als menors, ni tampoc la prestació no contributiva per fill a càrrec.

Efectivament, fins al juny de 2010, la DGAIA tramitava aquestes pensions i prestacions, les acumulava i les lliurava posteriorment als nois i noies quan finalitzava la situació de desemparament o assolien la majoria d'edat, però amb l'entrada en vigor de la Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència, i a l'empara de la disposició addicional setena d'aquesta llei, la DGAIA va decidir sostreure aquestes pensions als infants en concepte de despeses derivades de la seva atenció. 

El Síndic, després d'estudiar la informació facilitada pel Departament de Benestar Social i Família, considera que la decisió d'afectar pensions i prestacions de la Seguretat Social dels menors tutelats per la DGAIA incompleix el marc normatiu vigent.

En primer lloc, perquè la titularitat d'aquestes pensions i prestacions correspon als infants tutelats, en els termes que preveu la legislació vigent en matèria de Seguretat Social, amb independència de qui en rebi l'abonament i a qui en correspongui l'administració -com que són infants tutelats, a la DGAIA. 

En segon lloc, perquè la decisió d'afectar les pensions dels nois i noies per subvenir a les despeses que genera la seva atenció els imposa l'obligació de contribuir a mantenir el cost d'un servei que la Cartera de Serveis Socials defineix com a gratuït. 

I finalment, perquè el Síndic considera que l'afectació de les pensions de la Seguretat Social discrimina els nois que en són titulars respecte de la resta de menors tutelats per la DGAIA, que amb independència de la seva capacitat econòmica o el seu nivell d'ingressos no han de contribuir al manteniment del cost del servei.

Per tot això, el Síndic ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que promogui les actuacions necessàries per modificar Llei 14/2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència Llei 14/2010 i derogar-ne la disposició addicional setena.

Tramitació

Data Administració Tràmit

16/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
03/08/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-05221/2010