Resolució
Q-04629/2012 Disconformitat amb les actuacions que ha dut a terme una escola en protesta per les mesures adoptades pel Departament d'Ensenyament

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Drets i deures dels alumnes
Data d'inici 25/06/2012
Data de l'últim moviment 27/01/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les actuacions que ha dut a terme l'escola en què la seva filla cursa primer de primària en protesta de les mesures adoptades pel Departament d'Ensenyament.

Exposa que el dia 19 de juny les famílies van rebre una circular del claustre de professors en què s'informava que l'alumnat havia après una cançó reivindicativa contra les retallades del Govern en matèria d'educació, i en què es demanava la seva autorització per poder-la cantar durant la celebració de final de curs. 

La promotora exposa que va adreçar un burofax al centre i al Departament d'Ensenyament en què manifestava el seu desacord amb l'actuació. Això no obstant, quan va finalitzar l'acte de celebració de final de curs, un representant del sector de pares del consell escolar va pujar a l'escenari i va demanar col·laboració per cantar la cançó; molts dels alumnes i diversos membres de l'equip directiu del centre van pujar a l'escenari per cantar-la.

En aquest sentit, considera que amb aquesta forma d'actuar l'escola ha fet propaganda política i ha afavorit la discriminació, la qual cosa ha obligat les mares i els pares a fer valer els seus drets o a permetre que els seus fills participessin en la celebració contra la seva voluntat.

Contingut

El Consorci d'Educació de Barcelona assenyala que es va assabentar de la intenció de cantar una cançó reivindicativa mitjançant la comunicació de la directora de l'escola que informava de les activitats previstes en l'acte esmentat. Des dels serveis jurídics del Consorci s'informa que es van posar en contacte amb la directora per advertir-la de la inoportunitat de la iniciativa i de les conseqüències corresponents si es duia a terme.

S'afegeix que durant l'acte no es va cantar cap cançó, tot i que, un cop finalitzat, una part dels assistents ho va fer. L'informe conclou que no es pot afirmar que l'escola hagi fet propaganda política o hagi afavorit la discriminació entre els pares i les mares.

El Síndic no observa indicis d'irregularitat en l'actuació inicial del Consorci d'Educació de Barcelona, atès que un cop conegut el contingut de l'acte de fi de curs es va adreçar al centre i va adoptar mesures per advertir de la inoportunitat de la iniciativa.

Això no obstant, la cançó i alguns dels rètols a què es refereix la persona interessada van més enllà de la defensa d'un model d'escola o d'una determinada política pública i contenen al·lusions directes a càrrecs públics que entren en contradicció amb els principis que esmenta la Llei 12/2009, de 10 de juliol, d'educació, com el respecte, el pluralisme o l'exclusió de qualsevol adoctrinament.

L'aplicació d'aquests principis comporta un capteniment que resulta exigible a l'equip directiu en qualsevol actuació que desenvolupi dins de l'escola i en presència de l'alumnat, ja sigui dins o fora de l'horari lectiu.

Des d'aquesta perspectiva, el Síndic considera que tant l'equip directiu del centre com la resta de l'equip docent s'haurien d'haver abstingut de participar en la cantada, ja que va tenir lloc immediatament després de la cloenda formal de l'acte d'acabament de curs, de forma consecutiva i des de l'escenari. Des d'aquest lloc va poder ser visualitzat per tot l'alumnat que va participar en l'acte de final de curs i, per tant, podia ser considerat per l'alumnat com un acte més de l'escola. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Consorci d'Educació de Barcelona que, en cas que no s'hagi fet, es doni instruccions al centre per tal que en el futur es compleixin les instruccions donades pel Consorci i s'eviti la participació en actuacions que, si bé poden resultar legítimes en un context d'exercici de drets de ciutadania, en el context de l'escola poden entrar en contradicció amb els principis de pluralisme, respecte i manca d'adoctrinament que han de regir el funcionament de l'escola, amb un alumnat divers.

Tramitació

Data Administració Tràmit

14/09/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/09/2012 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/09/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
31/12/2013 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació
24/01/2014 Consorci d'Educació de Barcelona No irregularitat
27/01/2014 Consorci d'Educació de Barcelona Seguiment finalitzat