Resolució
Q-04642/2007 Irregularitats de l'Ajuntament de la Garriga en el procediment sancionador per infracció de trànsit i manca d'identificació del responsable

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 19/10/2007
Data de l'últim moviment 11/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de la Garriga Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa del procediment de l'Ajuntament de la Garriga d'un expedient sancionador d'una infracció per estacionar en zona de càrrega i descàrrega i per no identificar el conductor responsable de la infracció. El dia 23 de novembre de 2006, un agent va denunciar el vehicle, propietat d'una empresa, per estar estacionat en una zona de càrrega i descàrrega. El promotor, en data 5 de gener de 2007, va presentar el plec de descàrrec en què al·legava que estava fent tasques de càrrega i descàrrega per a un client. El 24 de gener de 2007, es va dictar la proposta de resolució i es va acordar imposar la sanció a l'empresa, com a responsable de la infracció lleu, ja que no es va entendre que quedessin desvirtuats els fets descrits i el fonament de la imputació. L'agent va ratificar la denúncia imposada i va manifestar que el vehicle sense conductor va romandre estacionat en zona de càrrega i descàrrega, obstaculitzant l'estacionament dels vehicles autoritzats. En data 31 de gener de 2007, la persona interessada va presentar les al·legacions en què negava haver comès la infracció denunciada. No obstant això, també van ser desestimades i es va dictar la resolució sancionadora en què s'acordava imposar a l'empresa una sanció de 18,03 euros.

Contingut

El Síndic constata que, en els antecedents de fet 7 i 8 de la resolució, el consistori fa constar el següent: "7. L'empresa, en el seu escrit de descàrrecs i al·legacions, s'ha identificat com a conductor del vehicle. 8. Les manifestacions realitzades per l'empresa, conductor/a del vehicle en el moment de la infracció, no desvirtuen ni contradiuen l'acusació realitzada, ni el fonament de la imputació, ja que l'agent denunciant es ratifica en què el vehicle va romandre estacionat en zona de càrrega i descàrrega, sense fer les tasques corresponents a la zona i durant un període llarg de temps."

D'aquí es desprèn que es va entendre com a responsable de la infracció d'estacionament indegut l'empresa i li van imposar la sanció corresponent. En la resolució sancionadora en què es va acordar imposar la sanció per estacionament indegut a l’empresa, no es van tenir en compte les manifestacions que el promotor havia fet als seus escrits. El promotor no es va identificar com a conductor del vehicle, però tant pel contingut del plec de descàrrec com per les al·legacions es podia deduir que era el conductor, ja que parlava en primera persona. En cap moment es va demanar cap aclariment al promotor, ni l'agent disposa de la identificació d'aquella persona que va dir que havia estacionat el cotxe en aquella zona per anar a deixar els seus fills a la biblioteca. Només s'entén que qui va fer aquelles manifestacions no és el promotor per una qüestió de gènere, ja que l'agent manifesta que era una dona, però aquesta manifestació d'un tercer no pot gaudir de presumpció de veracitat.  

Després d'haver imposat la sanció a l'empresa per estacionament indegut, es va incoar el procediment sancionador contra aquesta empresa per no identificar el conductor responsable de la infracció, sense haver manifestat en cap moment durant el transcurs de la tramitació de l'expedient -ni en la proposta de la resolució, ni en la resolució sancionadora, ni en el recurs de reposició- que no s'havia complert el deure d'identificar una persona física com a responsable de la infracció. Amb relació a això, cal tenir en compte que l'article 72 del Reial decret legislatiu 339/1990 estableix que el titular que figuri al registre de vehicles és responsable de les infraccions relatives a la documentació del vehicle, de les relatives a l'estat de conservació quan les deficiències afectin les condicions de seguretat del vehicle, i de les derivades de l'incompliment a reconeixements periòdics. 

D'altra banda, l'apartat 3 de l’article en qüestió disposa que el titular del vehicle amb el qual s'hagi comès una infracció ha d'identificar el conductor responsable de la infracció. Si incompleix aquesta obligació en el tràmit oportú, serà sancionat com a autor de la infracció molt greu establerta a l'article 65.5 i. Per tant, la responsabilitat d'una infracció per estacionament indegut no pot ser imposada a una empresa. En tot cas, si una empresa no identifica el responsable, se li ha d'imposar la sanció per no haver identificat el conductor. Per això, el Síndic suggereix que es retrotreguin les actuacions amb relació a l'expedient sancionador per estacionament indegut, i que es revisi d'ofici la resolució mitjançant la qual es desestimaven les al·legacions. També suggereix que s’actuï en conseqüència amb relació a l'expedient sancionador incoat per no identificar el conductor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

07/11/2007 Ajuntament de la Garriga Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/11/2007 Ajuntament de la Garriga Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/01/2008 Ajuntament de la Garriga Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2008 Ajuntament de la Garriga Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/03/2008 Ajuntament de la Garriga Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/07/2008 Ajuntament de la Garriga Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2009 Ajuntament de la Garriga Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2009 Ajuntament de la Garriga Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/10/2009 Ajuntament de la Garriga Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de la Garriga Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
10/12/2010 Ajuntament de la Garriga Reiteració posterior a la primera
03/01/2011 Ajuntament de la Garriga Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/03/2011 Ajuntament de la Garriga Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)
Reial decret legislatiu 339/1990, de 2 de març, pel qual s'aprova el text articulat de la Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària- BOE.63 (14/03/1990)