Resolució
Q-04657/2012 Disconformitat amb l'extinció d'una prestació de renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 26/06/2012
Data de l'últim moviment 28/11/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb l'extinció de la prestació de renda mínima d'inserció que tenia reconeguda. Considera que aquesta decisió és injustificada, ja que sempre ha complert les seves obligacions.

Contingut

Segons ha informat el Departament d'Empresa i Ocupació, la prestació es va extingir arran de l'existència d'ingressos superiors al límit que correspondria a la unitat familiar en concepte de renda mínima d'inserció, arran de l'incompliment de les obligacions previstes a l'article 5 del Decret 384/2011, lletres b) i c) i arran de la comissió d'irregularitats greus destinades a obtenir o conservar la prestació. 

En vista de la documentació de què es disposa, no es pot considerar que la resolució adoptada estigui suficientment motivada i, en conseqüència, produeix una situació d'inseguretat i indefensió a la persona afectada. L'extinció de la prestació és una decisió amb conseqüències molt greus i perjudicials per a la persona afectada, i per tant no es pot considerar suficient una motivació genèrica sense concretar les dades i els fets objectius en què es basa i la qualificació que mereixen. Amb caràcter general, la motivació de l'acte administratiu ha de ser suficient perquè les persones coneguin amb exactitud aquestes dades i puguin exercir amb garanties el seu dret de defensa. 

I en aquest cas concret, no es pot concloure que s'hagin complert aquestes condicions. Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, d'una banda, que dicti resolució expressa sobre el recurs d'alçada interposat per la persona interessada contra la resolució de 19 d'abril de 2012 per la qual es va extingir la prestació de què era titular; i de l'altra, que es revisin les dades i circumstàncies del cas i que es faci una nova avaluació, de manera que es revoqui i s'anul·li l'extinció, o bé es concretin i es justifiquin de manera suficient les dades que la fonamenten i es dicti una nova resolució que especifiqui de manera clara els incompliments produïts.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/07/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
06/02/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/07/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
04/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
21/02/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
08/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
27/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
28/11/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat