Resolució
Q-04669/2010 Disconformitat amb l'estat de les infraestructures del centre d'educació infantil i primària Bufalà II de Badalona.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 04/10/2010
Data de l'últim moviment 18/12/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Dues mares d'alumnes es queixen de l'estat de les infraestructures del centre d'educació infantil i primària (en endavant CEIP) Bufalà II de Badalona. En concret, refereixen els fets següents:

1. L'escola va iniciar-se en barracons el curs 2008/2009, amb la previsió de romandre en aquestes instal·lacions durant un curs fins que es construís l'edifici de l'escola. Tanmateix, aquest edifici no s'ha construït i els alumnes segueixen en els barracons.

2. Aquesta situació produeix carències en l'atenció educativa. Cada curs s'agreuja més perquè hi ha més barracons i més alumnes, però menys espai per fer altres activitats: els patis, per exemple, han quedat molt petits.
	
3. El centre té forats i sots als patis i sota la porta d'entrada -per on pot passar un nen-, que han provocat tres caigudes des de l'inici de curs.

4. Els barracons estan al costat d'una riera, en què hi ha escombraries i altres detritus, que han provocat plagues d'abelles i núvols de mosquits.

Contingut

El Departament d'Ensenyament informa que la construcció de l'edifici definitiu d'aquest centre està prevista per a l'any 2011, però no explicita si està aprovada per acord de Govern. 

En vista d'això, el Síndic demana informació de la data de l'acord de Govern en què s'aprova la construcció del centre definitiu i de la data prevista per a l'inici i la finalització de les obres.

En el mateix sentit, en l'informe que tramès el Departament, recorda que el retard en l'execució d'obres pot ser degut a una variada casuística que pot afectar administrativament un expedient d'obres i que aquestes expedients s'aproven per acords de Govern. El Departament fa constar l'Acord aprovat pel Govern en data 1 de juny de 2010, mitjançant el qual es va acordar un nou paquet de mesures per reduir el dèficit de la Generalitat en 1.670 milions, mesures per fer compatible la reducció del dèficit públic amb la consolidació de les prestacions de l'estat del benestar. Aquest paquet preveia, entre altres:

a) Un endarreriment temporal de les inversions de diverses companyies en els equipaments.
b) Una ralentització de la resta d'inversions per valor del 10% del seu valor pressupostat enguany.
c) La restricció de la tramitació de compromisos de despesa amb càrrec a exercicis futurs i l'aplicació d'una restricció del 5% del crèdit inicial a totes les transferències del sector públic cap al sector privat destinades a inversions.

En vista d'aquesta informació, el Síndic formula les consideracions següents:

En primer lloc, més enllà de l'existència d'una situació de crisi econòmica que ha portat a reduir el dèficit de la Generalitat, cal assegurar que l'alumnat estigui escolaritzat en unes condicions adequades i dignes.

En aquesta qüestió, cal fer referència a la Llei d'educació de Catalunya, que estableix a l'article 87 que "l'estructura i l'organització dels centres han de definir entorns d'aprenentatge que permetin el treball en xarxa i les diverses formes de transmissió de coneixement als grups classe, i també les activitats individuals de treball i estudi. Amb aquesta finalitat, els projectes constructius de centres educatius han de definir espais, instal·lacions i equipaments que maximitzin la sostenibilitat, redueixin l'impacte ambiental i permetin integrar les tecnologies digitals, i han de configurar entorns d'ensenyament i aprenentatge funcionals i ergonòmics que estimulin la vinculació dels d'aprenentatge". 

En aquest sentit, s'entén que les instal·lacions provisionals d'un centre escolar han d'assegurar, també, entorns d'ensenyament i aprenentatge funcionals i ergonòmics que estimulin la vinculació dels alumnes amb el procés d'aprenentatge. 

En segon lloc, el Síndic considera que si es preveu que les instal·lacions provisionals han de tenir una vida més llarga de la prevista inicialment, s'han de prendre les mesures necessàries per assegurar un manteniment continuat i rigorós del centre per tal que els mòduls es trobin en les condicions adequades per l'objectiu que compleixen, durant tot el temps que estigui en funcionament fins que l'emplaçament definitiu no estigui finalitzat. 

D'acord amb això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament, d'una banda, que consideri la prioritat de la construcció del nou edifici del CEIP Bufalà II, de Badalona, ateses les consideracions assenyalades i les condicions en què estan escolaritzats els alumnes d'aquesta escola; i de l'altra, que adopti les mesures urgents i necessàries per arranjar els patis i els altres desperfectes del centre, a fi d'assegurar uns espais segurs per a la integritat dels alumnes.

El Departament d'Ensenyament ha respost que, d'una banda, l'Acord de Govern de 2 de març de 2010 va aprovar la construcció del centre definitiu, amb un pressupost de 4.049.950 euros; i, de l'altra, que actualment s'està redactant el projecte executiu de la nova construcció, l'execució de la qual es durà a terme en el moment en què la disponibilitat pressupostària ho permeti.

En vista d'aquesta informació, i atès que aquest nou informe no dóna resposta a la resolució del Síndic, aquesta institució reitera les consideracions i els suggeriments que va fer a l'Administració.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/10/2010 Direcció General de Recursos del Sistema Educatiu Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/11/2010 Departament d'Educació (25/05/2004 - 12/05/2006 i 29/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/01/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/05/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/05/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/07/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/01/2012 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/04/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
17/05/2013 Departament d'Ensenyament Vulneració
18/12/2013 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-04667/2010