Resolució
Q-04672/2008 Denegació del Consell Comarcal del Baix Camp a la sol·licitud d'una beca per menjador escolar i de llibres per als fills de la promotora

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Beques i ajuts
Data d'inici 31/10/2008
Data de l'últim moviment 15/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consell Comarcal del Baix Camp Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora manifesta la seva disconformitat en relació amb la denegació de l'ajut de menjador per als seus dos fills, de deu i cinc anys. La promotora de la queixa exposa els seus problemes relacionats amb la separació de la seva exparella i amb la manca d'implicació, col·laboració i aportació econòmica del pare dels seus fills, a causa dels quals té dificultat per fer-se càrrec de totes les despeses d'habitatge, d'educació, de cura i d’atenció dels seus fills.

Contingut

A l'informe de resposta el Consell Comarcal indica que per a les sol·licituds d'ajut de llibres i menjador, d'acord amb les bases publicades i amb els barems de renda per càpita aprovats per la Junta de Govern Comarcal, de 18 de gener de 2008, la promotora ha obtingut en la valoració una puntuació total de tres punts, atès que es tracta d’una família monoparental i que els dos germans estudien, i, per tant, aquest any no poden ser beneficiaris d'aquests ajuts d'acord amb la renda per càpita i les puntuacions mínimes aprovades. 

Amb la resposta, el Consell Comarcal adjunta el model de sol·licitud que ha de complimentar i signar el nucli familiar, en el qual s'especifica que "en cap cas es podran beneficiar d'aquests ajuts els sol·licitants que disposin d'uns ingressos, per membre de la unitat familiar, superiors a la quantitat de 7.443,80 euros (segons fixa l'indicador Renda de Suficiència de Catalunya), referits a les dades de declaració de renda de l'exercici 2007”.

Amb tot, després d’estudiar la documentació sobre aquest cas, el Síndic suggereix que es revisi la sol·licitud, ja que si a l'import íntegre corresponent al sou de la persona interessada com a única font d'ingressos de la seva unitat familiar formada pels seus dos fills i ella, es resten les retencions i les cotitzacions a la Seguretat Social, l'import que resulta és inferior al límit assenyalat per determinar la concessió dels ajuts.

Segons es determina al mateix formulari de sol·licitud, el límit per membre de la unitat familiar és de 7.443,80 euros. Si a l'import íntegre que consta al certificat de la promotora, que és de 26.895,44 euros, se li resten els 3.512,61 euros de retencions i els 1.291,25 euros de les cotitzacions a la Seguretat Social, s'obté la quantitat de 22.091,58 euros, i si finalment es divideix entre els tres membres que composen la unitat familiar, s'obté la xifra de 7.363,86 euros. Aquesta quantitat és inferior al límit assenyalat pel Consell Comarcal de 7443,80 euros.

D'acord amb la informació rebuda, no s'observa irregularitat en la tramitació de les beques per part del Consell Comarcal, ja que els càlculs es fan a partir de la casella 455 més la 465 de la declaració, que corresponen a les bases imposables general i de l'estalvi, i es divideix pel nombre de membres del nucli familiar. Així doncs, el càlcul queda en 7.678,03 euros renda per càpita, xifra superior als 7.443,80 euros de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (en endavant IRSC). Amb tot, tenint en compte l'aspecte que apunta la promotora, el Síndic demana la valoració del Consell Comarcal respecte de si s'ha d'exigir únicament el barem dels ingressos bruts de la persona custòdia en els casos dels nuclis monoparentals, sense considerar les diferències i el grau de dificultat que pot haver-hi en cada nucli. 

Així, el Síndic demana que es faci la valoració d’aquestes diferències, en concret les diferències entre els casos en què la persona custòdia té uns ingressos bruts similars a l'IRSC però no rep les pensions d'aliments ni cap ajut econòmic del pare dels seus fills, i els casos en què la persona custòdia disposa d’ingressos bruts potser més baixos, però rep pensions econòmiques i ajut del pare dels seus fills, quantitats que no s'han de fer constar i, per la qual cosa, en aquest cas, es tindria la possibilitat d'accedir a beques de llibres i menjador escolar, i també a altres bonificacions en què es tingui en compte únicament la renda de la persona custòdia.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/11/2008 Consell Comarcal del Baix Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2008 Consell Comarcal del Baix Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/02/2009 Consell Comarcal del Baix Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
12/05/2009 Consell Comarcal del Baix Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/05/2009 Consell Comarcal del Baix Camp Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/12/2010 Consell Comarcal del Baix Camp Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2011 Consell Comarcal del Baix Camp Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 160/1996, de 14 de maig, pel qual es regula el servei escolar de menjador als centres docents públics de titularitat del Departament d'Educació- DOGC.2208 (20/05/1996)
Reial decret 1721/2007, de 21 de desembre, pel qual s'estableix el règim de les beques i ajuts a l'estudi personalitzades.- BOE.15 (17/01/2008)