Resolució
AO-04674/2013 Actuació d'ofici relativa als errors detectats en l'elaboració d'alguns exàmens de la prova d'accés a la universitat del juny de 2013

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Estudis universitaris i recerca
Data d'inici 17/06/2013
Data de l'últim moviment 18/08/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Economia i Coneixement Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Arran de la informació apareguda en premsa sobre els errors detectats en l'elaboració d'alguns exàmens de la prova d'accés a la universitat del juny de 2013, el Síndic va decidir obrir una actuació d'ofici per conèixer els motius pels quals s'havien produït aquests errors i valorar les possibles mesures proposades per fer una avaluació correcta de la prova, a fi de garantir la igualtat d'oportunitats entre els estudiants.

Contingut

En data 19 de juny de 2013 la Comissió Interna del Departament d'Economia i Coneixement creada arran de la incidència en la prova de matemàtiques de les PAAU de juny de 2013 va fer públiques les conclusions i les propostes elaborades, que són les següents: 

- L'origen de la incidència va ser un error humà per la discrepància entre l'enunciat de l'examen i l'enunciat de les pautes de correcció. 

- Els sistemes previstos de control van resultar deficients per detectar una errada d'aquesta naturalesa. 

- El protocol existent per a la resolució d'incidències durant la prova va ser poc adequat. 

- No hi ha una constància fefaent que la comunicació de modificació de l'enunciat de l'examen ja distribuït als examinands arribés a tots els tribunals i a totes les aules en el mateix espai de temps.

Atès que la Comissió no podia establir amb total seguretat que no es van produir perjudicis als estudiants, perquè la incidència no va afectar totes les aules de la mateixa manera, va demanar que es prengués en consideració oferir l'opció de repetir l'examen de matemàtiques als estudiants que ho desitgessin. En data 5 de juliol van tornar-se a examinar un total de 3.376 dels 10.380 estudiants que van fer la prova el mes de juny.

Així, ateses les incidències detectades i les conclusions i propostes de la Comissió Interna del Departament d'Economia i Coneixement arran de la incidència, centrades en la prova de matemàtiques però també extensibles al desenvolupament de la prova en general, el Síndic recomana:

- que s'agiliti l'elaboració dels protocols per a la millora del procés de revisió dels exàmens de la prova d'accés a la universitat, i que es reculli la proposta que quedi constància escrita del procés de revisió, amb les correccions, anotacions i recomanacions fetes pels revisors nomenats a aquest efecte, entre d'altres.

- que es revisi, se supervisi i, si escau, es potenciï la intervenció del servei de publicacions de l'Institut d'Estudis Catalans en la correcció lingüística i la impressió dels exàmens, per tal de garantir que la versió final dels exàmens són del tot correctes.

- que s'agiliti l'elaboració també dels protocols que permetin millorar la gestió de possibles incidències durant la realització de les proves, a fi d'assegurar que l'aplicació a les aules en cas de correcció d'un enunciat garanteixi l'aplicació dels principis de mèrit, igualtat i capacitat.

Pel que fa a la incidència concreta amb relació a l'examen de matemàtiques d'enguany i la decisió presa d'oferir la possibilitat de repetir la prova com a mesura excepcional, el Síndic entén que aquesta decisió ha estat adequada per tal de pal·liar possibles perjudicis causats als estudiants.

Així mateix, el Síndic celebra la celeritat amb què es va crear una Comissió Interna amb relació a la incidència en la prova d'accés a la Universitat d'enguany i es van emetre les conclusions i les propostes a què s'ha fet referència.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/06/2013 Secretaria General del Consell Interuniversitari de Catalunya Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/07/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resolució pendent d'acceptació
08/08/2013 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la resolució pendent d'acceptació
06/11/2013 Departament d'Economia i Coneixement Irregularitat
07/11/2013 Departament d'Economia i Coneixement Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
15/05/2014 Departament d'Economia i Coneixement Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
10/06/2014 Departament d'Economia i Coneixement Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
18/08/2014 Departament d'Economia i Coneixement Seguiment finalitzat