Resolució
AO-04679/2014 Actuació d'ofici relativa a la incidència dels suïcidis i de les temptatives de suïcidi entre la població adolescent

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes de salut i/o discapacitat en l'infant
Data d'inici 17/06/2014
Data de l'últim moviment 22/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

Arran de la informació facilitada per persones que treballen en l'àmbit de la salut mental amb relació a la incidència dels suïcidis i de les temptatives de suïcidis entre la població adolescent, el Síndic obre una actuació d'ofici per estudiar aquesta qüestió.

Contingut

Un cop analitzada la informació aportada per l'Administració, el Síndic constata el següent: 

1. No hi ha un increment de la mortalitat entre la població adolescent per suïcidi consumat durant el període 2010-2012, tot i que les dades disponibles de l'experiència pilot que es va fer a Sabadell mostraven que la taxa de suïcidis consumats entre població de 14 a 16 anys havia baixat del 8,31 per 100.000 habitants l'any 2008 al 4,8 el 2011.

2. La mortalitat només és un percentatge de la problemàtica real, ja que per cada mort hi ha una mitjana de vint temptatives.

3. La literatura nacional i internacional associa directament la conducta autolítica a la presència d'un trastorn mental en la major part dels casos. De fet, s'afirma que patir un trastorn mental és un dels principals factors de risc i s'associa a uns diagnòstics clínics concrets: depressió, psicosi, trastorn límit de la personalitat i abús o dependència de substàncies associades.

4. Les polítiques de prevenció del suïcidi es demostren efectives, tenen un impacte positiu en la reducció de la mortalitat i faciliten l'accés als serveis de salut de les persones en risc i el seguiment acurat durant el període crític posterior a la temptativa.

5. No hi ha cap registre ni estudi complet, més enllà de les dades facilitades per l'Hospital de Sabadell en desenvolupament de l'experiència pilot de lluita contra la depressió i la prevenció del suïcidi, que informin sobre l'abast real de les temptatives de suïcidi a Catalunya entre la població adolescent.

6. No es permet associar les dades de mortalitat de suïcidi existents a l'anàlisi de la causa, els factors de risc ni les causes desencadenants i, per tant, tampoc al tractament rebut ni els possibles dèficits d'atenció del sistema de salut mental.

Les accions previstes en el Codi risc de suïcidi pretenen posar remei a la manca de dades existents sobre temptatives de suïcidi, possibles causes, diagnòstic i tractament rebut que permetin detectar les situacions de risc i activar els recursos sanitaris adequats, i també facilitar un registre de les temptatives de suïcidi. Aquestes dades permetran detectar i analitzar els possibles dèficits d'atenció i de prevenció del sistema català de salut pel que fa a l'atenció a la salut mental a infants i adolescents. 

Tot i que la finalitat del Codi risc de suïcidi sigui evitar aquests casos, cal entendre aquestes situacions i les dades que s'obtinguin d'aquest programa necessàriament només com un termòmetre de la situació actual de salut mental de la població adolescent que permeti abordar de manera general els dèficits existents per aconseguir no només l'evitació d'aquestes conductes de risc, sinó el benestar i la salut integrals de la població infantil i juvenil.

Per aquest motiu, en espera que el programa s'implanti a tot Catalunya i que s'obtinguin dades més concretes sobre el seu desplegament en la primera fase, el Síndic entén que la detecció dels dèficits ha de comportar necessàriament la intervenció específica de caràcter mèdic, psicoterapèutic, i també la intervenció psicoeducativa amb pares i familiar, que ja ha estat implantada a Sabadell a mode de projecte pilot i que ha donat resultats molt positius pel que fa a la disminució global i significativa de la repetició de temptatives de suïcidi entre aquesta franja de població.

Així mateix, el Síndic considera que el programa Codi risc de suïcidi ha de suposar un revulsiu per abordar els problemes de salut mental de fons que provoquen aquestes accions entre la població adolescent, i que necessàriament ha d'implicar un desplegament i un augment de mitjans i recursos en l'àmbit de salut mental també amb coordinació amb altres departaments.

En aquest sentit, en el marc del Pla integral d'atenció a les persones amb trastorn mental i addiccions una de les accions prioritzades és la integració dels serveis de salut, socials i educatius de la petita infància, de la població escolar i de l'adolescència amb especial risc o vulnerabilitat, amb accions adreçades a l'atenció precoç i atenció dels problemes de salut mental en l'entorn dels centres de DGAIA i centres educatius.

Sense una actuació preventiva i de formació en centres educatius i en centres d'atenció primària adreçats a la població adolescent general en matèria de salut mental difícilment es podrà arribar a tota la població que ho necessita.

D'altra banda, el Síndic ha denunciat de forma reiterada que hi ha dèficits pel que fa a l'atenció rebuda per la població adolescent als centres de salut mental infantil i juvenil, quant a intensitat i freqüència de les visites, que sovint no s'adapten a les necessitats de l'infant i adolescent.

També ha alertat de la necessitat d'adaptar l'oferta de places a unitats hospitalàries i residencials amb coordinació amb el Departament de Benestar Social i Família en el marc del Pla interdepartamental d'atenció social i sanitària per a adolescents amb problemes de salut mental a les necessitats existents.

D'acord amb les consideracions anteriors, el Síndic suggereix a l'Administració:

1. Que amb les dades obtingudes de la implantació del programa Codi risc de suïcidi s'analitzin les causes, diagnòstic obtingut i itinerari previ seguit pels nois i noies afectats, per fer una diagnosi i un mapa dels dèficits en l'atenció als problemes greus de salut mental Catalunya entre la població adolescent. 

2. Que, d'acord amb el programa pilot implantat a Sabadell, es garanteixi la necessària atenció mèdica, psicoterapèutica i psicoeducativa a les famílies afectades, més enllà de les 72 hores després de l'episodi de risc.

3. Que es prioritzi la coordinació amb el Departament d'Ensenyament perquè les actuacions de prevenció realitzades per atendre la salut mental entre als adolescents es reforcin en l'àmbit dels centres educatius.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/06/2014 Secretaria de Salut Pública Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/08/2014 Secretaria de Salut Pública Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/08/2014 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2014 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació
27/11/2014 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
22/12/2015 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació

Expedients Relacionats

Q-05733/2014