Resolució
Q-04686/2014 Disconformitat amb la resolució administrativa de desemparament i constitució de mesura d'acolliment simple en família extensa d'una menor

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 17/06/2014
Data de l'últim moviment 09/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució administrativa de desemparament i constitució de mesura d'acolliment simple en família extensa de la seva besnéta.

Exposa que els progenitors de la menor estan separats i en tenen la guàrdia i custòdia compartides, però que cada vegada que la nena torna de casa del seu pare presenta esgarrapades i blaus i va bruta. Van informar d'aquests fets l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA), i finalment s'ha acordat declarar el desemparament de la menor i atribuir la mesura protectora d'acolliment simple a la família paterna. 

La promotora no està d'acord amb aquesta decisió, atès que considera que la menor no rep l'atenció que necessita. I informa que ella ha criat sis dels seus néts (tres dels quals estaven tutelats per la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, en endavant DGAIA, i els ha criat com a família acollidora).

Contingut

En relació amb la queixa de la promotora vers la descurança de la menor per part de la família paterna, la DGAIA indica que la valoració de I'EAIA sobre les aptituds dels avis paterns com a guardadors de la nena és positiva.

D'acord amb la informació rebuda, durant les entrevistes de seguiment a la família materna s'ha comprovat una actitud hostil vers la família paterna acollidora, situació que afecta la menor. També s'ha constatat que la menor, quan es troba al nucli familiar matern, no té les necessitats mèdiques ni nutricionals cobertes.

Per tot això, i atès que s'ha trobat la família materna implicada en fets delictius, l'informe de resposta rebut indica que l'equip tècnic de l'EAIA, en l'entrevista amb la promotora, va comunicar el canvi de règim de visites de la família materna amb la nena, que va passar de visites quinzenals a visites quinzenals supervisades al Punt de Trobada.

Amb tot, la persona interessada s'ha tornat a adreçar al Síndic per queixar-se que s'havia sol·licitat que la menor pogués assistir a l'aniversari de la seva besàvia materna però que no han obtingut resposta de l'EAIA.

En vista d'aquesta informació, el Síndic posa de manifest que la Llei 14 /2010, de 27 de maig, sobre els drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència estableix que la declaració de desemparament i l'adopció posterior d'una mesura de protecció no ha d'impedir la comunicació, la relació i les visites de l'infant o l'adolescent amb els seus familiars, llevat que l'interès superior de l'infant en faci aconsellable la limitació o l'exclusió (article 116). 

D'altra banda la normativa que regula el procediment administratiu i el dret de petició estableix l'obligació de l'Administració de donar resposta a les sol·licituds de les persones interessades.

Per tant, el Síndic suggereix al Departament de Benestar Social i Família que doni resposta a la sol·licitud de visites de la promotora de la queixa.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/07/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/08/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/11/2014 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/01/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
02/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
09/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació