Resolució
Q-04687/2009 Manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Puigcerdà davant les reclamacions per les molèsties que provoca la clientela d'un bar.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 06/10/2009
Data de l'últim moviment 07/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Puigcerdà Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor, representant d'una comunitat de propietaris d'una finca, demana la intervenció del Síndic per una suposada manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Puigcerdà davant les queixes que ha formulat per les molèsties que provoca al carrer la clientela del bar situat als baixos de la finca.

La persona interessada relata que les molèsties provocades per la brutícia i per veus, crits, orins, baralles i vòmits són continues, fins i tot a l'hivern, fins a les quatre o les cinc de la matinada i que en diferents ocasions s'ha dirigit a l'Ajuntament de Puigcerdà per donar compte dels fets, sense que fins ara s'hagi produït cap millora. Igualment, informa que s'han instal·lat taules a la via pública, presumptament sense llicència municipal.

Contingut

L'Ajuntament de Puigcerdà dóna compte de les actuacions puntuals i reactives de la policia local quan els veïns denuncien molèsties i comportaments incívics. Malgrat això, no sembla que la situació s'hagi solucionat, sinó més aviat sembla haver esdevingut crònica, segons informen els reclamants, ja que persisteixen els aldarulls i el trencament de mobiliari urbà. Igualment, comuniquen que alguns veïns han hagut de modificar el tancament de les finestres per aïllar acústicament els habitatges.

Un cop llegida la informació municipal facilitada, el Síndic indica que amb freqüència se sotmet a la consideració del Síndic la possible passivitat dels ajuntaments davant els aldarulls que ocasionen a la via pública els clients de determinats bars o locals d'oci en hores nocturnes, ja sigui mentre roman obert l'establiment o un cop ja ha tancat.

La qüestió no és senzilla de tractar, atès que en aquests tipus de conflictes concorren circumstàncies culturals i d'educació personal per part dels clients, la col·laboració i l'actitud del titular de l'activitat i els recursos materials i de gestió de conflictes que pugui aportar l'ajuntament, com a garant del compliment de la norma, la pau a la via pública i la concurrència dels drets i deures de clients i veïns.

Tot i això, el Síndic recorda al consistori que l'article 5.2.h de la recent Llei 11/2009, de 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives, estableix l'evident obligació dels clients d'aquests establiments de no destorbar els veïns i de no malmetre el mobiliari. En els articles 25 i 26.2 també es preveu la vigilància que han d'establir els establiments oberts al públic per tal de mantenir el seu funcionament normal, l'auxili que poden prestar els cossos i les forces de seguretat i la possibilitat de l'ajuntament d'establir requisits complementaris per al desenvolupament de la Llei.

En aquest sentit, el Síndic recorda que l'Ordenança de Puigcerdà del soroll i vibracions de 1997, tot i que sembla no estar adaptada a la nova normativa, almenys la versió que es pot consultar a la pàgina web municipal, a l'article 41.3 estableix que "en tots aquells casos en què s'hagi comprovat l'existència reiterada de molèsties al veïnat, l'Ajuntament pot imposar al titular de l'activitat l'obligació de disposar, com a mínim, d'una persona encarregada de la vigilància a l'exterior de l'establiment".

Aquesta previsió segurament hauria d'incorporar-se al text com a resposta a situacions ja conegudes en el municipi i, per tant, amb la voluntat municipal d'evitar les molèsties indesitjables i els comportaments incívics.

D'altra banda, mentre no es produeix el desenvolupament reglamentari de la Llei 11/2009, el Síndic recorda que l'Ajuntament disposa del Decret 205/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen els serveis de vigilància per a determinats espectacles, activitats recreatives i establiments públics, en els quals concorrin les circumstàncies descrites en l'article 2 d'aquest decret, ubicació del local, característiques i aforament i naturalesa de l'activitat que pugui afectar la seguretat de les persones i comportar risc.

Finalment, recorda també que disposa de l'Ordenança municipal de convivència ciutadana i via pública aprovada el 28 de desembre de 2007 i en la qual es preveuen situacions com la que és objecte de queixa, als articles 6 i 76, darrer paràgraf, que l'Ajuntament ha de complir i fer complir.

En conseqüència i atesos els antecedents que resulten de la informació facilitada pel mateix Ajuntament i del relat dels reclamants, el Síndic suggereix a l'Ajuntament que adopti mesures més contundents emparades per la normativa esmentada en aquest resolució, dirigides a evitar la situació indesitjable denunciada i comprovada.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/10/2009 Ajuntament de Puigcerdà Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/02/2010 Ajuntament de Puigcerdà Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/05/2010 Ajuntament de Puigcerdà Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/06/2010 Ajuntament de Puigcerdà Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Ajuntament de Puigcerdà Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
29/03/2011 Ajuntament de Puigcerdà Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
07/10/2011 Ajuntament de Puigcerdà Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 205/2001, de 24 de juliol, pel qual es regulen els serveis de vigilància per a determinats espectacles, activitats recreatives i establiments públics- DOGC.3443 (01/08/2001)
Llei 11/2009, del 6 de juliol, de regulació administrativa dels espectacles públics i les activitats recreatives- DOGC.5419 (13/07/2009)
Ordenança municipal reguladora del soroll i les vibracions de Puigcerdà- BOPG. (16/12/1997)
Ordenança municipal de convivència ciutadana i via pública de Puigcerdà - BOPG.78 (22/04/2004)