Resolució
Q-04695/2011 Disconformitat amb la denegació d'un ajut per a l'adquisició d'un vehicle híbrid

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Subvencions i ajuts
Data d'inici 18/07/2011
Data de l'últim moviment 27/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Síndic de Greuges Municipal de Cornellà de Llobregat Estudi inicial de la queixa

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la resolució de l'Institut Català d'Energia (en endavant ICAEN) de desestimació de l'ajut que va sol·licitar l'octubre de 2010 per la compra d'un vehicle híbrid, en el marc de la convocatòria regulada per l'Ordre EFC/462/2010, de 10 de setembre, pel qual s'aproven les bases reguladores per a la concessió de subvencions d'estalvi i eficiència energètica. 

Exposa que les instruccions bàsiques per tal de complimentar els formularis de sol·licitud de subvenció li van generar la percepció que amb la tramitació telemàtica i la impressió de la sol·licitud aquesta ja havia estat presentada, sense necessitat de trametre físicament la sol·licitud impresa amb posterioritat.

Contingut

L'ICAEN informa que el promotor no va formular la sol·licitud dins de termini, d'acord amb el procediment establert a l'Ordre de convocatòria, motiu pel qual es va rebutjar la sol·licitud presentada posteriorment de forma extemporània. I que l'article 9.1 de les bases que regulen aquesta línia de subvenció establia expressament que calia presentar, dins el termini establert i degudament signada, la sol·licitud impresa amb el codi de barres, que s'obtenia amb el tràmit electrònic previ. 

Sens perjudici d'això, i més enllà del cas concret objecte de queixa, el Síndic assenyala que tot i que el contingut de les bases indica que la sol·licitud s'ha de remetre a l'adreça física de l'ICAEN, una vegada obtingut el codi ICAEN la clàusula 14 de les instruccions no ho indica amb la mateixa claredat.

En aquest sentit, cal destacar que l'article 43 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions públiques catalanes han d'utilitzar preferentment els mitjans electrònics en els procediments administratius, sens perjudici del dret dels ciutadans a utilitzar altres mitjans i a ser-hi atesos.

Posteriorment, el Departament d'Empresa i Ocupació ha informat que ha acceptat el suggeriment del Síndic en el sentit d'incorporar a futures convocatòries d'ajuts per a actuacions d'eficiència energètica la possibilitat de presentar la sol·licitud amb forma electrònica i d'indicar de forma destacada la necessitat de presentar formalment el document de sol·licitud gestionat electrònicament.

Tramitació

Data Administració Tràmit

19/07/2011 Síndic de Greuges Municipal de Cornellà de Llobregat Acusament de recepció
14/09/2011 Institut Català de l'Energia (ICAEN) Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2011 Institut Català de l'Energia (ICAEN) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/03/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/04/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/06/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució
27/09/2012 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat