Resolució
Q-04696/2010 Disconformitat amb l'Ajuntament de Montblanc per la liquidació de la taxa de recollida d'escombraries de l'exercici de 2010.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 05/10/2010
Data de l'últim moviment 22/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Montblanc Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada manifesta la seva disconformitat amb la liquidació de la taxa de recollida d'escombraries de l'exercici de 2010, i al·lega la inexistència en sentit estricte del servei de recollida d'escombraries, concepte pel qual fins ara mai no havia tributat.

Contingut

D'acord amb la informació aportada, el Síndic constata que la distància existent entre la finca objecte de tribut i l'àrea d'aportació més propera és de 2.298,64 metres.

El Síndic indica també que la taxa de recollida d'escombraries és un tribut exigible per la prestació d'un servei públic de recepció obligatòria, de competència municipal i en règim de dret públic, amb la qual cosa no és possible que el subjecte passiu destinatari renunciï a rebre aquest servei per raons higienicosanitàries elementals. 

Tot i així, cal tenir en compte que la taxa respon a una contraprestació patrimonial per la prestació d'un servei públic que realitza l'Administració, i que afecta o beneficia de forma particular el subjecte passiu.

D'acord amb el Reial decret legislatiu 2/2004, de 5 de març, que aprova el Text refós de la Llei reguladora de les hisendes locals, el quantum de la quota tributària ve donat per un exhaustiu anàlisi econòmic i financer, mitjançant el qual es determina el cost del servei i es repercuteix entre els usuaris en funció d'uns criteris de ponderació basats en la prestació rebuda per cada usuari.

Tenint en compte, doncs, la distància que s'ha desplaçar l'usuari per dipositar les escombraries en els contenidors corresponents (2.298,64 metres), el Síndic considera que no es dóna, strictu sensu, la prestació del servei de recollida d'escombraries o bé que aquest no es dóna en la seva totalitat.

Diverses sentències han analitzat la qüestió plantejada en el sentit que, atès el caràcter contraprestacional de la taxa, quan el servei no es presta en una distància propera del domicili de l'obligat tributari perquè no hi ha contenidors, es tracta d'un supòsit de fet susceptible de no-subjecció a la taxa per no concórrer el requisit de l'efectivitat del servei.

Per aquest motiu, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Montblanc que procedeixi a l'anul·lació del rebut de l'any 2010 sens perjudici que si existeixen causes objectives que justifiquin la no existència de contenidors en una distància suficientment propera, es procedeixi a la reducció de l'import de la quota de la taxa tot ponderant el cost de la realització dels serveis efectivament prestats, a fi de garantir l'equilibri entre cost i prestació del servei.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/11/2010 Ajuntament de Montblanc Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2010 Ajuntament de Montblanc Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Ajuntament de Montblanc Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/03/2011 Ajuntament de Montblanc Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/07/2011 Ajuntament de Montblanc Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/09/2011 Ajuntament de Montblanc Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
24/10/2011 Ajuntament de Montblanc Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/12/2011 Ajuntament de Montblanc Resolució