Resolució
Q-04699/2010 Manca d'actuació suficient de l'Ajuntament de Cerdanyola del Vallès a una reclamació per les molèsties que provoquen uns gossos.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Molèsties o maltractaments d'animals
Data d'inici 05/10/2010
Data de l'últim moviment 25/03/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Un veí de Cerdanyola del Vallès posa de manifest la manca de solució de l'Ajuntament a la reclamació que ha interposat per les molèsties que ocasionen els gossos d'uns veïns. 

El promotor manifesta que, tot i les diferents reunions mantingudes amb el Servei de Salut Pública i Consum del consistori, el problema causat pels lladrucs dels gossos dels veïns en horari nocturn no s'ha solucionat. Segons informa, arran de les gestions efectuades pel consistori els propietaris van traslladar els gossos d'una terrassa a una altra, però segueixen a l'exterior en horari nocturn. 

De la documentació facilitada pel promotor de la queixa, es constata que el passat 10 de febrer de 2010, agents de la Policia Local van estendre una acta segons la qual, a requeriment de la persona interessada, es van personar al seu domicili i van acreditar les molèsties causades pels lladrucs de gossos.

Contingut

Un cop analitzat l'informe de resposta de l'Ajuntament, el Síndic indica que no hi ha dubte, ja que així mateix ho constaten els agents de la Policia Local, que els dos gossos dels veïns provoquen problemes de convivència i greus molèsties pels sorolls dels lladrucs, especialment en horari nocturn.  

Certament, l'instrument de què disposa l'Ajuntament per sancionar aquesta conducta és la tramitació d'un expedient sancionador. Així, en l'última informació municipal, el consistori indicava que estava en tràmit de notificar la resolució sancionadora al veí propietari dels gossos, mitjançant la qual se li imposava una multa de 250 euros per la comissió d'una infracció tipificada a l'article 39.1 de l'Ordenança municipal reguladora de la tinença d'animals domèstics i de la conducció i tinença de gossos considerats potencialment perillosos. 

En aquest cas, és important que la sanció imposada al veí sigui executada, perquè prengui consciència de la necessitat de complir el que estableix l'Ordenança municipal amb relació a la tinença d'animals de companyia. No obstant això, de la informació facilitada pel promotor de la queixa i pel consistori, se'n desprèn que hi ha un problema latent de convivència i d'incivisme per part d'aquell veí, atès que tots els intents d'exposar-li la problemàtica han estat infructuosos i s'ha limitat a fer-ne cas omís, sense rectificar la seva conducta. 

En definitiva, correspon a l'Ajuntament complir les atribucions que deriven de l'article 45 de la Constitució espanyola, el qual estableix que els poders públics han de vetllar per la utilització racional de tots els recursos naturals, a fi de protegir i millorar la qualitat de vida i defensar i restaurar el medi ambient, i també de l'article 66.3.f) del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, el qual determina que és competència pròpia del municipi la protecció del medi.

Per tant, per evitar que la problemàtica se cenyeixi a un conflicte entre veïns, al marge de la sanció que s'ha imposat al veí, el Síndic suggereix que l'Ajuntament l'insti a retirar els gossos del pati i del balcó durant l'horari nocturn, a fi de permetre el descans dels veïns, sens perjudici d'adoptar altres mesures en el cas que aquest veí no compleixi aquest requeriment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

21/10/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/12/2010 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/04/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/05/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/12/2011 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/01/2012 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració posterior a la primera
12/03/2012 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/07/2012 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/09/2012 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/10/2012 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/01/2013 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Resolució
25/03/2013 Ajuntament de Cerdanyola del Vallès Seguiment finalitzat