Resolució
Q-04699/2011 Queixa referida a l'aprovació del Reglament metropolità d'abocament d'aigües residuals, pel que fa als subjectes que s'han de fer càrrec de la conservació i el manteniment de les connexions al clavegueram municipal o a la xarxa metropolitana

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 18/07/2011
Data de l'últim moviment 25/09/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El Defensor de la Ciutadania de Badalona ha presentat una queixa referida a l'aprovació del Reglament metropolità d'abocament d'aigües residuals, publicat al BOP de Barcelona de 8 de juny de 2011, pel que fa als subjectes que s'han de fer càrrec de la conservació i el manteniment de les connexions al clavegueram municipal o a la xarxa metropolitana. Concretament, exposa que està en desacord amb la nova redacció de l'article 17 del Reglament, que assenyala el següent:

?La conservació i el manteniment de les connexions al clavegueram municipal o a la xarxa metropolitana són a càrrec dels titulars de les connexions, que, al mateix temps, són els responsables del seu correcte estat de funcionament. En cas que els treballs de conservació i manteniment siguin realitzats, directa o indirectament, per l'Administració, els titulars de les connexions han de satisfer les corresponents exaccions.?

Contingut

En vista del que s'exposa en l'informe de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (en endavant AMB), el Síndic comprova que la modificació efectuada en l'article 17.1 del Reglament metropolità esmentat (on deia ?titulars de les finques? ara diu ?titulars de les connexions?) manté la responsabilitat de les obres de manteniment, neteja i reparació de les canalitzacions i les seves connexions sobre els particulars, encara que aquestes canalitzacions i connexions se situïn a la via pública.

A més, aquesta responsabilitat que el Reglament metropolità atribueix al particular es fa sense que aquest particular tingui cap potestat d'incidir sobre la utilització de la via pública i sense que pugui decidir sobre el que uns tercers fan sobre aquesta, ja siguin empreses de serveis i subministraments en xarxa que fan rases al carrer o vehicles pesants que hi circulen. Així, encara que siguin uns tercers els que puguin malmetre o afectar les canalitzacions i connexions, el Reglament metropolità n'atribueix al particular (titular de la connexió) la responsabilitat del manteniment, la neteja i la reparació.

L'Administració local, a banda de disposar de més mitjans tècnics i personals que els particulars, gaudeix de la potestat de policia sobre el domini públic i, per tant, autoritza les obres que es fan a la via pública i, si escau, les inspecciona i controla. A més, també té la potestat de regular el trànsit de vehicles per les vies urbanes i de sancionar els infractors de les normes corresponents.

Per tot això, el Síndic entén que no és procedent que l'Administració carregui sobre el particular la responsabilitat de manteniment, neteja i reparació de les canalitzacions i les connexions situades a la via pública quan es pugui acreditar que els danys o la necessitat de la neteja i el manteniment d'aquestes instal·lacions no respon a un ús incorrecte per part seva, sinó que té el seu origen en actuacions de tercers.

Per tant, el Síndic recomana a l'Àrea Metropolitana de Barcelona que modifiqui el text vigent del Reglament metropolità d'abocament d'aigües residuals en el sentit d'eximir de responsabilitat als particulars (titulars de les connexions) en aquells casos en què el manteniment incorrecte o els danys patits per les connexions al clavegueram estigui motivat i tingui el seu origen en actuacions de tercers i respecte de les quals els titulars de les finques no poden exercir cap control. 

Tot i això, l'Àrea Metropolitana de Barcelona no s'accepta la recomanació del Síndic de modificar el Reglament metropolità, motiu pel qual el Síndic dóna per closes les seves actuacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/10/2011 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Sol·licitud d'informació a l'Administració
30/11/2011 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2012 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/05/2012 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/06/2012 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/09/2012 Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Resolució