Resolució
Q-04700/2013 Disconformitat amb la manca d'atenció dels serveis socials de l'Ajuntament de Mollerussa

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Problemes en les relacions familiars
Data d'inici 18/06/2013
Data de l'últim moviment 04/03/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Mollerussa Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el que considera una manca d'atenció dels serveis socials de l'Ajuntament de Mollerussa. 

Exposa que té tres fills menors, que el seu marit està intern a un centre penitenciari i que no té cap tipus d'ingrés econòmic. Manifesta que s'ha adreçat als serveis socials de referència i que se li ha denegat l'ajuda.

Contingut

Sobre la situació dels fills de la persona interessada, l'informe de la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (en endavant DGAIA) refereix que en data 10 de maig de 2013 la DGAIA va resoldre prestar atenció immediata i transitòria dels infants i autoritzar-ne l'ingrés en un centre d'acolliment. El motiu d'aquest ingrés va ser la detenció dels dos progenitors per un presumpte delicte contra la salut pública i, d'acord amb les manifestacions policials, el fet que els infants no tenien cap familiar que se'n pogués fer càrrec.

L'equip tècnic del centre d'acolliment va emetre un informe de 13 de maig de 2013 en què posava de manifest que havien desaparegut les causes que havien motivat l'ingrés dels infants al centre d'acolliment i que s'observaven indicadors d'una vinculació correcta i sana de la mare amb els seus fills.

Per resolució de 16 de maig de 2013, es va deixar sense efecte l'atenció immediata i es va donar per finalitzat l'ingrés dels infants al centre. Es va acordar l'obertura de l'expedient de risc i es va derivar el seguiment dels infants als serveis socials bàsics del Consell Comarcal del Pla d'Urgell.

A l'informe dels serveis socials s'indiquen les diverses actuacions que s'han fet amb els fills de la persona interessada (banc d'aliments i pagament del material escolar i llibres dels seus fills, entre d'altres).

A més, el dia 31 de maig, es va proposar a la persona interessada que iniciés la valoració social de nou i fes el seguiment social. En aquesta entrevista, la persona interessada va sol·licitar la prestació de la renda individual d'atenció (en endavant RMI).

Segons l'informe rebut, el dia 14 de juny es va dur a terme la primera entrevista per elaborar l'RMI, i es va explicar a la persona interessada les greus dificultats que té el sistema a l'hora d'incorporar nous beneficiaris en aquest programa, per qüestions pressupostaries.

Posteriorment, el dia 2 de juliol, es va fer una visita domiciliària, i es va valorar la idoneïtat i les condicions de l'espai per a la cura i atenció dels infants.

L'informe de resposta deixa constància que en el decurs de la visita domiciliària es va demanar a la persona interessada que ensenyés els ingressos bancaris de què disposa, i que a la llibreta d'estalvi, fins al mes de juny de 2013, constaven diversos ingressos de la prestació d'atur de l'espòs i del Departament d'Habitatge.

Amb tot, cal assenyalar les dificultats de la família, que queden reflectides, per exemple, en el baix rendiment escolar dels fills.

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Mollerussa que, juntament amb l'equip d'assessorament psicopedagògic, treballi amb aquesta família les qüestions que puguin afectar la dinàmica escolar i el procés d'aprenentatge dels fills.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/07/2013 Ajuntament de Mollerussa Sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/09/2013 Ajuntament de Mollerussa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2013 Ajuntament de Mollerussa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
23/09/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2013 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
25/11/2013 Ajuntament de Mollerussa Resolució pendent d'acceptació
25/11/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència No irregularitat
24/12/2013 Ajuntament de Mollerussa Resposta a la resolució pendent d'acceptació
04/03/2014 Ajuntament de Mollerussa No irregularitat