Resolució
Q-04711/2009 Manca de resposta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona a les denúncies per l'actuació professional de dos metges.

Matèries
Seguretat ciutadana i justícia
Administració de justícia
Data d'inici 06/10/2009
Data de l'últim moviment 06/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Col·legi de Metges de Barcelona Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat davant la manca de resposta del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona als escrits que va presentar i en els quals denunciava l'actuació professional de dos metges.

Concretament, la persona interessada exposa que el 23 de juny de 2009, mitjançant correu certificat, va remetre un escrit de queixa a aquest col·legi per l'actuació dels metges esmentats, per la seva actuació negligent amb el resultat de la mort de la seva mare. En aquest escrit, sol·licitava que el Col·legi examinés i es pronunciés sobre l'actuació d'ambdós metges i adjuntava la documentació mèdica de què disposava.

Amb posterioritat, en data 1 d'agost de 2009, es va posar en contacte telefònic amb aquesta corporació i li van dir que no havien rebut l'escrit, malgrat que s'havia enviat per correu certificat i no en constava la devolució. El mateix dia va enviar per fax l'escrit juntament amb la documentació mèdica.

Segons indica la persona interessada, a hores d'ara encara no ha rebut cap resposta als seus requeriments.

Contingut

El Síndic de Greuges recorda al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona que, en exercici de les funcions de defensa dels drets fonamentals dels ciutadans en relació amb les actuacions de les administracions públiques que li atribueix l'article 78 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i la Llei 24/2009, de 23 de desembre, del Síndic de Greuges, ha de vetllar perquè les administracions resolguin, de forma fonamentada, les reclamacions i els recursos que els ciutadans els formulen i perquè aquests puguin exercir el dret a formular contra aquestes resolucions els recursos previstos normativament.

En l'escrit que s'ha tramés a la persona interessada no queda constància que hagi estat informada dels recursos que podia interposar contra la resolució per la qual es procedeix a l'arxivament de l'expedient d'informació reservada.
 
En aquest cas en concret, i a efectes d'evitar situacions d'indefensió, d'acord amb el que estableix l'article 89.3 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, el Síndic recorda que les resolucions que posin fi al procediment han d'expressar, a més a més, els recursos que contra aquestes siguin procedents, l'òrgan administratiu o judicial davant del qual hagin de presentar-se i el termini per interposar-los, sens perjudici que les persones interessades puguin exercitar qualsevol altra acció que considerin oportuna.

En el mateix sentit, la Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals, estableix que les resolucions han d'incloure els recursos que poden interposar les persones interessades. 

Per tant, el Síndic suggereix al Col·legi Oficial de Metges de Barcelona que inclogui en les seves resolucions els recursos que es poden interposar, l'òrgan administratiu o judicial davant del qual hagin de presentar-se i el termini per interposar-los.

Tramitació

Data Administració Tràmit

13/10/2009 Col·legi de Metges de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/11/2009 Col·legi de Metges de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/11/2009 Col·legi de Metges de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
04/01/2010 Col·legi de Metges de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/01/2010 Col·legi de Metges de Barcelona Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/02/2011 Col·legi de Metges de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/04/2011 Col·legi de Metges de Barcelona Reiteració posterior a la primera
15/04/2011 Col·legi de Metges de Barcelona Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
06/05/2011 Col·legi de Metges de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 7/2006, de 31 de maig, de l'exercici de professions titulades i dels col·legis professionals- DOGC.4651 (09/06/2006)
Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya - DOGC.5686 (05/08/2010)
Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.295 (27/11/1992)

Jurisprudència

Típus Tribunal Jurisprudència

Sentència Tribunal Suprem Tribunal Supremo (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 7ª) Sentencia de 8 junio 1999 RJ 1999\5494 PODER JUDICIAL: Consejo General del Poder Judicial: atribuciones: cuestión jurisdiccional: territorio exento de cualquier interferencia del CGPJ; se refiere al ámbito de la potestad de juzgar y ejecutar lo juzgado; en relación a la decisión jurisdiccional adoptada o pendiente de adoptar: imposibilidad de intervención del Consejo en lo que sea o haya de ser contenido de la misma. ADMINISTRACION DE JUSTICIA: Jueces y Magistrados: responsabilidad disciplinaria: distinción entre cuestión jurisdiccional y las conductas merecedoras de sanción disciplinaria; supuestos de: retraso en la toma de decisiones: supuesto de corrección disciplinaria: necesidad de inicio de expediente en su averiguación; procedimiento sancionador: denunciante: archivo de la denuncia: legitimación para impugnar: examen de cada caso concreto: derivada del interés legítimo del denunciante: y el efecto que pueda tener en el interesado la eventual imposición de la sanción: evolución jurisprudencial: legitimación existente: inadmisibilidad improcedente. FUNCION PUBLICA: Sanciones disciplinarias. DERECHO ADMINISTRATIVO SANCIONADOR: Procedimiento sancionador: denunciante.
Sentència Tribunal Suprem Tribunal Supremo (Sala de lo Contencioso-Administrativo, Sección 7ª) Sentencia de 20 diciembre 1999 RJ 1999\10058 RECURSO CONTENCIOSO-ADMINISTRATIVO: Inadmisibilidad del recurso: falta de legitimación: inexistencia: partido político: petición que excede de adopción de medidas disciplinarias contra Jueces y Magistrados objeto de denuncia y se concreta en anulación de actuaciones judiciales: legitimación existente: inadmisibilidad improcedente; Objeto del recurso: doctrina general; Pretensiones de las partes: contenido: no cabe solicitar ante el Tribunal Supremo la anulación de actuaciones seguidas ante otros órganos jurisdiccionales. ADMINISTRACION DE JUSTICIA: Jueces y Magistrados: responsabilidad disciplinaria: procedimiento sancionador: legitimación de denunciante: para residenciar en vía jurisdiccional una Resolución del CGPJ que resolvió archivar denuncia contra Jueces y Magistrados: doctrina jurisprudencial; Acuerdo de Comisión Disciplinaria del CGPJ que ordenó archivar denuncia contra Jueces y Magistrados: por ser las cuestiones planteadas de índole jurisdiccional: nulidad improcedente. Jurisdicción: Contencioso-Administrativa Recurso contencioso-administrativo núm. 260/199
Sentència Tribunal Constitucional STC 97/1991, de 9 de mayo