Resolució
Q-04714/2010 Manca de resposta de l'Ajuntament de Cunit a una reclamació per domiciliació bancària de l'impost sobre béns immobles.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 06/10/2010
Data de l'últim moviment 03/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cunit Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor manifesta la seva disconformitat amb l'actuació de l'Ajuntament de Cunit envers el cobrament efectuat mitjançant domiciliació bancària en el marc d'un procediment de recaptació tributària.

La persona interessada, en data 8 de juliol de 2010, va sol·licitar el fraccionament de dos rebuts de l'impost sobre béns immobles (en endavant IBI) de l'exercici de 2010. Exposa que va demanar de forma explícita que no li domiciliessin aquest rebut pel banc, ja que ell faria el pagament de cada fracció en efectiu. Per aquest motiu, no va assenyalar cap número de compte corrent en la sol·licitud de fraccionament del deute.

En data 29 de juliol de 2010, el consistori va resoldre la sol·licitud del promotor, i va estimar el fraccionament del deute. No obstant això, el promotor manifesta el seu desacord amb el fet que el primer pagament l'hi van cobrar mitjançant domiciliació bancària, en un número de compte corrent que ell no havia posat en coneixement de l'Administració i sense el seu consentiment. Exposa que s'ha pogut produir una vulneració de la Llei de protecció de dades de caràcter personal.

El promotor de la queixa manifesta que va indicar al consistori el motiu de la seva disconformitat mitjançant un escrit de data 26 d'agost de 2010 i que va sol·licitar novament fer el pagament de les fraccions de forma efectiva a l'oficina de recaptació tributària i que li expliquessin de quina forma havien aconseguit el seu número de compte corrent, ja que ell no l'havia facilitat. Exposa que l'Ajuntament no ha respost de forma expressa el seu escrit.

Contingut

L'Ajuntament indica que va domiciliar el pagament en el número de compte corrent que constava en la declaració de l'impost de la renda de les persones físiques que la persona interessada va trametre juntament amb la sol·licitud de fraccionament.

En vista del que s'exposa, i més enllà d'aquesta queixa concreta, el Síndic formula les consideracions següents:

No és objecte de controvèrsia la necessitat de domiciliar el pagament com a condició per concedir el fraccionament d'un deute tributari, de conformitat amb el que estableix l'article 46.2 del Reglament general de recaptació.

Ara bé, s'ha de tenir en consideració que el número de compte corrent és una dada de caràcter personal, el tractament de la qual s'ha d'ajustar a les disposicions de la Llei orgànica 15/1999, de 13 de desembre, de protecció de dades de caràcter personal. Per aquest motiu, el tractament i la utilització d'aquesta dada ha de tenir el consentiment del titular. 

Per tant, el Síndic no es pot considerar que el consistori hagi actuat de conformitat a la llei en domiciliar el pagament en un número de compte que no ha estat comunicat per la persona interessada de forma explícita (sinó que constava en un altre document i a uns altres efectes) i sense consentiment d'aquesta persona. És més, hi havia una clara i inequívoca manifestació de voluntat de la persona interessada en contra d'aquest fet.

Per això, el Síndic recorda que l'actuació s'hauria d'haver ajustat a les disposicions de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, i de conformitat amb l'article 71.1, segons el qual calia requerir a la persona interessada l'esmena i la millora de la sol·licitud perquè aportes el número de compte corrent en tant que requisit necessari per procedir a la domiciliació bancària, amb l'advertiment que no aportar-lo en el termini de temps atorgat a aquest efecte comportaria tenir-lo per desistit en la seva petició.

Amb aquest recordatori, es finalitzen les actuacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/10/2010 Ajuntament de Cunit Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/11/2010 Ajuntament de Cunit Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/03/2011 Ajuntament de Cunit Resolució