Resolució
Q-04721/2015 Queixa relativa a la demora en tramitar un procediment de reconeixement de la situació de dependència i del dret d'accés als serveis i a les prestacions vinculades

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 08/07/2015
Data de l'últim moviment 01/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci de Serveis Socials de Barcelona Pendent d'acceptació per l'administració
Departament de Benestar Social i Família Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa exposa que en data 6 de març de 2014 es va emetre la resolució de la reclamació prèvia contra la resolució de reconeixement de la situació de dependència i del dret a les prestacions per la qual se li reconeixia un grau I de dependència amb data d'efectes 9 d'agost de 2013.

Tot i això, malgrat que segons la normativa estatal d'aplicació de la Llei de la dependència el dia 1 de juliol de 2015 s'activava el dret de les persones reconegudes amb un grau I de dependència, encara no se li ha elaborat el programa individual d'atenció (en endavant PIA). 

El Consorci de Serveis Socials de Barcelona informa que en data 5 d'octubre aquest procediment estava en la fase d'elaboració de les dades de capacitat econòmica; que aquesta gestió l'estaven portant a terme els serveis del Departament de Benestar Social i Família, i que es preveia que en un termini molt breu el Departament enviés les dades als serveis socials municipals, perquè fessin la proposta del PIA.

Cal valorar que han transcorregut ja més de tres mesos des del moment en què van començar a ser efectius els drets de les persones amb un reconeixement de la situació de dependència moderada. Per tant, s'està produint una demora que comporta un incompliment del termini establert per a l'elaboració i aprovació del PIA. 

Cal tenir en compte la importància que les persones en situació de dependència puguin accedir al més aviat possible als serveis i/o a les prestacions que requereix el seu estat. Per això és indispensable que les administracions arbitrin les mesures adequades per resoldre amb celeritat els procediments i, en conseqüència, convé que es reforcin les actuacions necessàries perquè la incorporació efectiva de les persones amb dependència moderada al Sistema per a l'Autonomia i Atenció a la Dependència sigui ràpida.

Tenint en compte tot això, el Síndic recomana al Departament de Benestar Social i Família i al Consorci de Serveis Socials de Barcelona, que, en el marc de les competències que els corresponen, impulsin les mesures oportunes per agilitar aquest procés, i l'elaboració i aprovació dels programes individuals d'atenció, tant com sigui possible. 

Pel que fa a aquest cas concret, s'ha suggerit al Departament de Benestar Social i Família que prengui les mesures adients per verificar que es completi el procés d'elaboració i tramesa de les dades necessàries, econòmiques i de qualsevol altre tipus, a l'òrgan encarregat de l'elaboració del PIA.

Igualment, s'ha suggerit al Consorci de Serveis Socials de Barcelona que, un cop elaborada la proposta del PIA per part dels serveis socials bàsics -o l'òrgan que assumeixi aquestes funcions- agiliti al màxim la resolució del procediment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

25/09/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
08/10/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/10/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Resolució pendent d'acceptació
16/10/2015 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
01/12/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
01/12/2015 Consorci de Serveis Socials de Barcelona Reiteració a la resolució pendent d'acceptació