Resolució
Q-04736/2010 Queixa referida a la tramitació d'una reclamació per danys físics soferts en un comboi dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Responsabilitat patrimonial
Data d'inici 06/10/2010
Data de l'últim moviment 22/01/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es mostra disconforme amb la desestimació de la reclamació que va presentar a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (en endavant FGC) pels danys físics que va patir en un comboi.

Contingut

Arran de la informació aportada, el Síndic constata que la resposta que va rebre la persona interessada feia només referència a l'àmbit de la cobertura de l'assegurança obligatòria de viatgers, quan la reclamació de la promotora de la queixa assenyalava específicament que reclamava pels danys soferts. Així doncs, en la resposta d'FGC no es fa cap valoració ni pronunciament sobre la pretensió de la persona reclamant de rebre una indemnització compensatòria, és a dir, amb relació a la pretesa responsabilitat d'FGC pels danys soferts.

El Síndic manifesta que, tot i que és conscient que correspon a qui reclama acreditar la relació de causalitat entre el dany i el funcionament del servei, el fet que en la tramitació de la reclamació no se segueixi un procediment formal que faciliti a qui reclama aportar elements probatoris fa més difícil que la reclamació pugui prosperar.

Per això fa referència a una actuació iniciada l'any 2006 amb relació al règim substantiu i processal aplicable a les reclamacions per danys vinculats a la prestació de serveis part d'FGC i la necessitat de concretar-lo normativament.

En el cas objecte de la queixa el Síndic considera que la resolució de la reclamació hauria d'indicar també les vies per reclamar en cas de desacord amb aquella resolució, inclosa, si escau, la possibilitat de formular recurs davant la Junta Arbitral de Transport.

Per aquest motiu, el Síndic demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que adopti les mesures oportunes per garantir que es faciliti aquesta informació a totes les persones que reben una resposta desestimatòria a la seva reclamació per danys.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/10/2010 Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/11/2010 Departament de Política Territorial i Obres Públiques (20/12/2003 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/09/2011 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/03/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/01/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució