Resolució
Q-04742/2014 Queixa relativa a la possible generació d'elements contaminants a l'aire per part de l'Ecoparc-2 de Montcada i Reixac

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Gestió de residus
Data d'inici 19/06/2014
Data de l'últim moviment 18/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Contingut

El promotor de la queixa exposa la seva preocupació per les notícies aparegudes a la premsa sobre la possible existència d'elements contaminants a l'aire, generats per l'Ecoparc-2 de Montcada i Reixac, d'acord amb els estudis elaborats per la Universitat Rovira i Virgili (URV) entre els anys 2011 i 2012. En concret fa referència a les olors provinents de la planta i les emissions de formaldehid.

De la informació tramesa pel Departament de Territori i Sostenibilitat se'n desprèn que l'estudi esmentat es basava en unes dades obtingudes l'any 2010 i 2011 i la situació va ser advertida per la mateixa Direcció General de Qualitat Ambiental i corregida immediatament. 

De la informació obtinguda no es pot concloure que l'Administració hagi desatès la problemàtica plantejada ja que en el moment en què es va detectar que se superaven els nivells d'emissió de formaldehid es va actuar per esbrinar el motiu i corregir la situació. No obstant això, el Síndic demana al Departament que ampliï la informació sobre els controls dels contaminants atmosfèrics que es porten a terme i, concretament, si la llicència preveu mesures específiques de control del vector aire (pel que fa al control dels contaminants atmosfèrics) amb una periodicitat anual o inferior i, si és així, quin ha estat el resultat dels darrers controls després de detectar la superació del valor límit d'emissió de formaldehid.

Les queixes per olors i emissions de l'Ecoparc-2 s'han reiterat des que la planta va obrir l'any 2001. Aquest fet evidencia una certa intranquil·litat per part de les persones que tenen més aprop les instal·lacions, especialment quan perceben olors. En aquest sentit, cal tenir present que l'article 6 de la Llei 27/2006, de 18 de juliol, per la qual es regulen els drets d'accés a la informació, de participació pública i d'accés a la justícia en matèria de medi ambient, disposa que ?les autoritats públiques han d'adoptar les mesures oportunes per assegurar la difusió gradual de la informació ambiental i la seva posada a disposició del públic de la manera més àmplia i sistemàtica possible?.  

Publicar a través de mitjans de difusió fàcilment accessibles els  resultats dels controls que es facin tant a l'Ecoparc-2 com a altres empreses amb autorització ambiental permet que les persones que hi viuen a prop puguin comprovar els nivells d'emissions de contaminants i, si escau, confirmar que es mantenen per sota dels llindars permesos. 

Per aquest motiu, el Síndic suggereix al Departament que valori la possibilitat d'habilitar un espai al seu web per fer públics els resultats dels controls de les emissions esmentades, atès que aquest fet pot apaivagar els temors que pateixen els veïns que viuen aprop d'aquestes plantes.

Tramitació

Data Administració Tràmit

12/09/2014 Direcció General de Qualitat Ambiental Sol·licitud d'informació a l'Administració
21/10/2014 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
06/05/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació
29/05/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació
05/11/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat No irregularitat
05/11/2015 Direcció General de Qualitat Ambiental No irregularitat
06/11/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
18/12/2015 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració

Expedients Relacionats

Q-06961/2014