Resolució
Q-04759/2012 Disconformitat amb la denegació d'una sol·licitud de la renda mínima d'inserció

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Inclusió social
Data d'inici 28/06/2012
Data de l'últim moviment 30/01/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Empresa i Ocupació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la denegació de la sol·licitud de la renda mínima d'inserció que va presentar el 28 de juny de 2011.

Exposa que l'han informat que el motiu de la denegació és que disposa d'ingressos superiors a la prestació, però manifesta que ni ella ni el seu marit treballen i que no disposen d'ingressos econòmics. 

EL 17 de juliol de 2012 va presentar un recurs al registre de la Secretaria d'Ocupació i Relacions Laborals, en què exposava que l'abril de 2012 li van oferir una feina al seu espòs per a la qual li exigien donar-se d'alta en el règim especial de treballadors autònoms (en endavant RETA). Tot i això, després d'haver-se donat d'alta al RETA, finalment no es va iniciar cap relació laboral i el seu espòs es va donar de baixa.

Contingut

En primer lloc, cal tenir present que la promotora va presentar la sol·licitud el 28 de juny de 2011 i que no va ser fins gairebé un any després que es va denegar, no sobre la base de les dades i les circumstàncies que presentava la família en el moment de la sol·licitud, sinó sobre la base d'informació posterior a la sol·licitud (data d'alta en el RETA del marit de la promotora). 

És per això que el Síndic considera que s'hauria d'haver aprovat la prestació, amb efectes d'octubre de 2011, atès que en el moment de la sol·licitud sí que es podia acreditar que la família no superava uns ingressos superiors a la prestació econòmica de la renda mínima d'inserció.

En segon lloc, pel que fa al motiu de la denegació, el Síndic considera, d'una banda, que el fet que el marit de la promotora estigués donat d'alta al RETA no constata que disposés d'ingressos superiors a la prestació de renda mínima d'inserció, sinó que es pressuposa l'existència d'aquests ingressos; i d'altra banda, no es té en comte l'al·legació de la promotora quan afirma que la contractació finalment no es va dur a terme i conseqüentment el seu marit es va donar de baixa del RETA.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Empresa i Ocupació, d'una banda, que s'anul·li la resolució de 5 d'agost de 2013 i s'estimi el recurs d'alçada interposat per la persona interessada; i de l'altra, que en primera instància es reconegui el dret de la promotora a percebre la prestació de renda mínima d'inserció amb efectes a partir de quatre mesos des que va presentar la sol·licitud sense interrupció fins que, eventualment, es pugui produir alguna situació que ho impedeixi i, subsidiàriament, fins a l'abril de 2012 -data en què consta l'alta al RETA del seu marit.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/08/2012 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/01/2013 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/12/2013 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resolució pendent d'acceptació
26/05/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/06/2014 Departament d'Empresa i Ocupació Resposta a la resolució pendent d'acceptació
28/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Irregularitat
28/01/2015 Direcció General d'Economia Social i Cooperativa i Treball Autònom Irregularitat
30/01/2015 Departament d'Empresa i Ocupació Seguiment finalitzat