Resolució
Q-04776/2008 Manca d'actuació de l'Ajuntament de Riells i Viabrea davant de les reiterades reclamacions per la falta de serveis bàsics

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 07/11/2008
Data de l'últim moviment 12/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Riells i Viabrea Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor es queixa per la manca d'actuació de l'Ajuntament de Riells i Viabrea davant reiterades instàncies de sol·licitud de determinades estructures i serveis bàsics d'una urbanització. Denuncia que es troba, al seu carrer, sense enllumenat, sense clavegueram, sense cable telefònic i amb la calçada sense asfaltar. L'Ajuntament fa uns dos anys que diu que ho arreglarà.

Contingut

Un cop analitzat l'informe municipal, el Síndic comprova que l’Ajuntament té present tant les deficiències d'aquesta urbanització com les actuacions que ha de fer el promotor per a finalitzar-la de forma convenient, i que les ha analitzat. Respecte a això, el Síndic recorda que, tot i que l'obligació d'urbanitzar correspon al promotor, la titularitat d'aquesta activitat com a activitat d'execució del planejament correspon a l'Ajuntament. L'activitat urbanística és una activitat pública que pot ser considerada des d'un servei públic a una mera intervenció administrativa o de foment, però en tot cas correspon a l'Administració la direcció i el control del procés urbanístic. I això és així perquè sens perjudici dels interessos privats que concorren en l'execució del planejament i el respecte que mereixen, hi ha un interès primordial que consisteix a desenvolupar i complir les previsions contingudes en el planejament. 

Certament, els recursos dels ajuntaments de vegades resulten insuficients per fer front al problema que presenten actualment les nombroses urbanitzacions inacabades presents al seu terme municipal. Tanmateix, els ajuntaments no poden abandonar les seves competències en favor de la iniciativa privada i de l'activitat dels particulars. Han de mantenir el control i la direcció de l'activitat urbanística i impulsar l'activitat dels particulars, ja es tracti de promotors, de juntes de compensació o de juntes de conservació.

En aquest sentit, el Síndic suggereix que s’agilitin les actuacions necessàries per obligar el promotor a complir els seus compromisos urbanístics. Cal tenir en compte que el transcurs del temps anirà en detriment dels serveis ja existents i ocasionarà perjudicis a aquelles persones que han adquirit una casa en la qual resideixen habitualment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2008 Ajuntament de Riells i Viabrea Sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2009 Ajuntament de Riells i Viabrea Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/05/2009 Ajuntament de Riells i Viabrea Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/05/2009 Ajuntament de Riells i Viabrea Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Riells i Viabrea Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/04/2011 Ajuntament de Riells i Viabrea Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret legislatiu 1/2005, de 26 de juliol, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'Urbanisme- DOGC.4436 (28/07/2005)
Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)