Resolució
Q-04783/2011 Manca de resposta del Departament d'Interior a diferents peticions efectuades pel Sindicat de Mossos d'Esquadra.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 21/07/2011
Data de l'últim moviment 30/12/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El Sindicat de Mossos d'Esquadra ha tramés al Departament d'Interior diversos escrits en què formulava peticions sobre diverses qüestions, però no ha obtingut cap resposta.

Contingut

El Síndic entén que les organitzacions legalment constituïdes tenen dret a formular propostes i adreçar peticions a les autoritats competents, de conformitat amb el que disposa la Llei orgànica de forces i cossos de seguretat de l'Estat. Per tant, amb totes aquestes sol·licituds, el sindicat ha exercit el dret de petició.
 
El Síndic recorda al Departament d'Interior que l'Estatut d'autonomia de Catalunya, a l'apartat 5 de l'article 29, reconeix el dret de participació, i estableix el dret de les persones ?a dirigir peticions i a plantejar queixes, en la forma i amb els efectes que estableixen les lleis, a les institucions i a l'Administració de la Generalitat, i també als ens locals de Catalunya, en matèries de les competències respectives?.

L'Administració pública té l'obligació de fomentar la participació dels ciutadans en els afers públics (article 43 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya) i la manca de compliment de les previsions relatives al dret de petició és una pràctica contrària a aquest principi rector.

La Llei orgànica 4/2001, de 12 de novembre, regula el dret de petició, i el Decret 21/2003, de 21 de gener, estableix el procediment per fer efectiu aquest dret davant de les administracions públiques catalanes.

D'acord amb aquesta regulació, l'Administració que rep una petició n'ha de notificar la recepció en el termini màxim de 10 dies, i en el cas que l'objecte de la petició no sigui de la seva competència però pertanyi a un altre òrgan de la mateixa administració, institució o organisme, l'ha de trametre a aquest òrgan i ho ha de notificar a la persona interessada dins del termini màxim de 10 dies.

En el cas que concorri una causa d'inadmissió de l'article 8 de la Llei orgànica 4/2001, l'òrgan competent l'ha de declarar de manera motivada, i l'ha de notificar a la persona interessada en el termini màxim de 45 dies hàbils comptats a partir de l'endemà de la presentació de l'escrit.

En el supòsit d'admissió de la petició, l'òrgan competent ha de respondre i notificar la resposta en el termini màxim de tres mesos a comptar de la data de la presentació. La resposta ha d'incorporar les raons o els motius pels quals s'accepta o es desestima la petició.

En aquest sentit, el Síndic recorda al Departament d'Interior que l'omissió de l'obligació de contestar dins del termini establert pot ser objecte de recurs contenciós administratiu, mitjançant el procediment de protecció jurisdiccional dels drets fonamentals de la persona, com també ho és la declaració d'inadmissibilitat de la petició, i la mancança en la resposta d'algun dels requisits mínims establerts en l'article 11 de la Llei orgànica 4/2001.

Pel que fa al deure de resposta, el Síndic recorda al Departament d'Interior que l'article 53 de la Llei 26/2010, de 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya, estableix que les administracions estan obligades a dictar una resolució expressa en tots els procediments i a notificar-la siguin els que siguin la forma i el mitjà d'iniciació. 

L'obligació de donar resposta a les sol·licituds que els ciutadans i les ciutadanes adrecen a l'Administració -en aquest cas un sindicat legalment constituït- forma part del dret a una bona administració, reconegut a l'article 30 de l'Estatut d'autonomia de Catalunya i regulat a l'article 22 de la Llei 26/2010, que inclou el dret a obtenir una resolució expressa i que es notifiqui dins del termini legalment establert

Així mateix, l'article 42 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, estableix que el termini màxim per notificar la resolució expressa és de tres mesos a comptar de la data en què la sol·licitud ha tingut entrada al registre de l'òrgan competent per ser tramitada.

És per això, que el Síndic sol·licita al Departament d'Interior que tramiti les peticions del sindicat, de conformitat amb la regulació establerta pel Decret 21/2003, que confirmi la recepció de la seva petició, i que li comuniqui la resolució que adopti.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/11/2011 Departament d'Interior Resolució
30/12/2011 Departament d'Interior Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 26/2010, del 3 d'agost, de règim jurídic i de procediment de les administracions públiques de Catalunya - DOGC.5686 (05/08/2010)
Decret 401/2006, de 24 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de provisió de llocs de treball del cos de mossos d'esquadra- DOGC.4748 (26/10/2006)
Llei orgànica 4/2001, reguladora del dret de petició- BOE.272 (13/11/2001)

Expedients Relacionats

Q-05491/2011