Resolució
Q-04803/2010 Manca de resposta del Districte de Nou Barris a diverses instàncies relatives a l'adaptació d'alguns punts concrets dels carrers del barri.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 08/10/2010
Data de l'últim moviment 31/01/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, president de l'Entitat APERDIS (Associació de Persones amb Discapacitat de Nou Barris) assenyala que ha presentat al Districte de Nou Barris diverses instàncies en què demanava l'adaptació, d'acord amb la normativa d'accessibilitat, d'alguns punts concrets dels carrers del seu barri. Assenyala que no ha rebut cap resposta.

Contingut

A l'informe tramès per l'Ajuntament de Barcelona s'informa que la intervenció demanada per l'associació es va dur a terme en el marc de les actuacions d'urbanització del carrer Vèlia, que van concloure el mes de desembre de 2009. Tanmateix, la queixa presentada per l'associació APERDIS fa referència a un punt concret de la vorera del qual no s'informa a la resposta de l'Ajuntament, concretament, al graó que hi ha per accedir a les portes d'entrada d'uns habitatges del carrer Vèlia, que dificulta l'accés de les persones amb mobilitat reduïda.

Pel que fa a la resposta a la instància presentada pel promotor el dia 8 d'octubre de 2009, s'informa que aquesta persona va ser atesa en el marc de l'audiència pública del districte. No s'especifica, però, el contingut de la resposta donada ni la data en què es va produir la resposta. 

En revisar la normativa d'accessibilitat i eliminació de barreres arquitectòniques a Catalunya, vigent des de 1995, s'ha pogut comprovar que el Decret 135/195, de 24 de març, de desplegament de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, i d'aprovació del Codi d'accessibilitat, estableix una sèrie de normes i requisits tècnics que s'han de complir per considerar que un itinerari d'accés a un immoble, amb graons, és adaptat o practicable per a persones amb mobilitat reduïda, en funció, entre altres, de la data de construcció de l'immoble i  de la quantitat de graons seguits que hi hagi.

Basant-se en aquesta previsió legal, i vista la informació de l'expedient, el Síndic ha demanat a l'Ajuntament de Barcelona que adopti les mesures que consideri pertinents per tal de verificar l'alçada i l'amplada del graó d'entrada als habitatges esmentats del carrer Vèlia, per comprovar si s'adequa, o no, als mandats del Codi d'accessibilitat de Catalunya. També li ha demanat que, en cas que es comprovi que el graó referit no s'adequa a la normativa vigent, adopti les mesures pertinents a fi i efecte de garantir l'accessibilitat dels accessos als habitatges ubicats en aquest punt.

Tramitació

Data Administració Tràmit

04/11/2010 Districte de Nou Barris Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/02/2011 Districte de Nou Barris Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/07/2011 Districte de Nou Barris Reiteració posterior a la primera
28/10/2011 Districte de Nou Barris Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/11/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
31/01/2012 Ajuntament de Barcelona Seguiment finalitzat

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 135/1995, de 24 de març, de desplegament de la Llei 20/1991, de 25 de novembre, de promoció de l'accessibilitat i de supressió de barreres arquitectòniques, i de l'aprovació del Codi d'accessibilitat- DOGC.2043 (28/04/1995)

Expedients Relacionats

Q-04949/2010