Resolució
Q-04807/2012 Disconformitat amb el contingut d'una nota de premsa publicada al lloc web oficial de l'Ajuntament de Cunit

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 02/07/2012
Data de l'últim moviment 02/11/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Cunit Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació d'un grup municipal de l'Ajuntament de Cunit, manifesta la seva disconformitat amb el contingut d'una nota de premsa publicada per l'equip de govern al lloc web oficial de l'Ajuntament el 15 de juny de 2012.

Segons explica, en aquesta nota de premsa se cita el seu grup fins a tres vegades ?amb un clar ànim difamatori i amb utilització política d'arguments partidistes amb la intenció d'obtenir un benefici propi (...)?. També assenyala que en el darrer paràgraf de la nota de premsa s'acusa directament el seu grup de ser ?responsable de la dramàtica situació econòmica que està patint l'Ajuntament i, en conseqüència, la ciutadania?.

Exposa que el dia 21 de juny de 2012 va registrar a l'Ajuntament una petició de rectificació, en la qual demanava, a més a més, la retirada de l'article. Tot i això, l'article segueix penjat al web municipal i aquest grup no ha rebut cap resposta a la seva petició.

Contingut

D'una banda, l'Ajuntament de Cunit informa que el dia següent de rebre la queixa escrita del promotor es va rectificar la nota de premsa del web municipal, eliminant el paràgraf a què es referia l'escrit de queixa. En aquest sentit, el Síndic entén que l'Ajuntament ha respost a la petició que feia el promotor. 

D'altra banda, l'Ajuntament exposa que no disposa del reglament a què fa referència l'article 170.2 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei municipal i de règim local de Catalunya, però que té altres instruments que garanteixen la participació. 

En aquest sentit, el Síndic recorda que, d'acord amb la normativa vigent, tant l'equip de govern com els grups municipals de l'oposició formen part de l'ajuntament i, en conseqüència, tenen dret a participar en els òrgans i mitjans d'informació i difusió municipal, com ara la televisió local, les emissores de ràdio municipals i les publicacions informatives que es fan mitjançant butlletins en paper o a través dels mitjans electrònics, com per exemple el lloc web oficial de l'ajuntament. 

Per tant, el Síndic recorda a l'Ajuntament de Cunit l'obligació de complir el que estableix l'article 170 del Decret legislatiu 2/2003, de 28 d'abril, a fi i efecte de garantir la participació dels grups municipals i regidors en els mitjans de comunicació de titularitat municipal i, de forma especial, en el lloc web oficial de l'Ajuntament, de manera que disposin d'un espai en què puguin expressar les seves opinions i informacions sobre l'esdevenir de la vida municipal i sobre l'acció de l'equip de govern.

Igualment, el Síndic recorda el deure legal de disposar d'un reglament municipal que reguli les condicions d'accés i d'ús dels regidors i grups municipals a aquests mitjans.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/07/2012 Ajuntament de Cunit Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/10/2012 Ajuntament de Cunit Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
27/02/2013 Ajuntament de Cunit Resolució
27/02/2013 Ajuntament de Cunit Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
31/07/2013 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
24/02/2014 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
22/05/2014 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
17/09/2014 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
08/10/2014 Ajuntament de Cunit Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
30/10/2014 Ajuntament de Cunit Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/04/2015 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/10/2015 Ajuntament de Cunit Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
02/11/2015 Ajuntament de Cunit Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració