Resolució
Q-04815/2012 Queixa relativa al cobrament de quotes en un col·legi concertat de l'Hospitalet del Llobregat

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 02/07/2012
Data de l'últim moviment 19/05/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el cobrament de quotes en un col·legi concertat de l'Hospitalet del Llobregat.

Segons informa, l'any 2009, va escolaritzar la seva filla en aquest centre, atès que no hi havia places disponibles a cap escola pública. En aquell moment li van dir que no hauria de pagar res atesa la delicada situació econòmica que travessava la seva família. A principi d'any, però, el director de l'escola els va requerir, verbalment, el pagament de 55 euros mensuals amb l'argument que no havien rebut l'assignació del Departament d'Ensenyament per cobrir les despeses d'escolarització de l'alumna. Els pares es van reunir amb la Inspecció d'Ensenyament, que els va informar que no havien de fer aquest pagament. Amb tot, segons apunta la persona interessada, el centre els segueix carregant els rebuts corresponents.

Contingut

En vista del que s'exposa a l'informe del Departament d'Ensenyament, el Síndic constata que aquest departament autoritza el cobrament de 55 euros per alumne d'ESO i mes per a activitats complementàries, la participació a les quals és voluntària, d'acord amb el que estableix l'ordenament jurídic vigent. 

Tot i això, segons l'informe, al llarg dels diferents cursos, el centre ha rebut subvencions del Departament d'Ensenyament per ajudar a sufragar aquesta activitat. 

Per aquest motiu, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que garanteixi que la subvenció atorgada al col·legi denunciat per la persona interessada s'ha adreçat a sufragar el cost de les activitats complementàries de l'alumnat socialment desfavorit durant el curs 2011/2012, i més particularment de la filla de la promotora, si aquesta alumna ha estat exempta de pagar aquesta quota en anys precedents. 

Alternativament, en cas que aquesta alumna hagués sufragat el cost de les activitats complementàries, el Síndic demana conèixer els motius del canvi de criteri per part de la direcció del centre, sempre que el centre hagi percebut el finançament addicional.

En aquesta línia, el Síndic també demana conèixer si el 20% d'alumnat amb necessitats educatives específiques ha tingut un accés gratuït a aquestes activitats complementàries durant el curs 2011/2012. 

Respecte del curs 2012/2013, el Departament d'Ensenyament informa que encara no ha publicat cap informació sobre subvencions d'aquest tipus.

En vista d'aquest fet, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament amb quina previsió treballa de cara al curs 2012/2013 pel que fa a la convocatòria de subvencions a centres concertats, d'acord amb les característiques socioeconòmiques dels alumnes escolaritzats, i recorda l'efectivitat d'aquesta mesura com a política per combatre la segregació escolar al municipi. 

Finalment, en el cas que el Departament d'Ensenyament no garantís la gratuïtat d'aquestes activitats per a l'alumnat socialment desfavorit, el Síndic recorda que les activitats complementàries en nombrosos centres concertats no tenen la consideració real i pràctica de ?complementària?, és a dir, de ?voluntària? i ?no lectiva?, en el sentit que no es fa una diferenciació efectiva i clara entre l'horari lectiu i l'hora complementària.

Tramitació

Data Administració Tràmit

09/07/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Sol·licitud d'informació a l'Administració
07/12/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
18/01/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/03/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
22/07/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
25/10/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
10/12/2013 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
16/05/2014 Departament d'Ensenyament Irregularitat
16/05/2014 Serveis Territorials d'Ensenyament a Barcelona Comarques Irregularitat
19/05/2014 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat