Resolució
Q-04817/2010 Desacord amb l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció per la tramitació del procés d'adopció d'un infant al Vietnam.

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Adopcions
Data d'inici 11/10/2010
Data de l'últim moviment 01/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa mostra la seva disconformitat amb les dificultats per reobrir el seu procés d'adopció d'un infant al Vietnam. Exposa que, juntament amb el seu marit, el maig de 2008 va presentar una sol·licitud d'adopció d'un infant al Vietnam i que va rebre el certificat d'idoneïtat el gener de 2009.

El setembre de 2009, el Vietnam ja s'estava començant a tancar a la presentació de nous expedients, però seguia tramitant expedients en curs.

El novembre de 2009 la persona interessada va comunicar a l'Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció (en endavant ICAA) que esperava un fill, i aquest organisme els va respondre que en aquest supòsit el procés d'adopció quedava suspès fins que el seu fill tingués entre sis mesos i un any i mig de vida, moment en el qual podrien sol·licitar la reobertura del procés.

La promotora de la queixa mostra la seva disconformitat perquè, d'acord amb aquestes pautes, van sol·licitar posteriorment a l'ICAA l'actualització del seu certificat d'idoneïtat, però se'ls va comunicar que ja no podien adoptar al Vietnam i que havien d'escollir un altre país, i se'ls va demanar que fessin una carta de renúncia d'aquest país.

Contingut

A l'informe tramès pel Departament d'Acció Social i Ciutadania (en endavant DASC) s'explica tot el procés que ha comportat l'acreditació d'entitats col·laboradores d'adopció internacional per tramitar adopcions internacionals al Vietnam. 

El Síndic, tot i entendre que aquest procés ha estat dificultós i llarg, i tenint en compte la informació rebuda respecte del cas de la persona interessada, s'adreça DASC per fer-li les consideracions següents:

En primer lloc, la família va fer una sol·licitud d'adopció el maig de 2008, la qual va quedar únicament suspesa durant sis mesos, per la qual cosa, quan va sol·licitar la reobertura del seu expedient, no se li hauria d'haver donat el tractament d'una nova tramitació ni d'una nova sol·licitud d'adopció.

En segon lloc, la reobertura del procés d'adopció, en canvi, sí que hauria hagut d'implicar una actualització de l'informe psicosocial i del certificat d'idoneïtat a causa de la modificació de l'estructura familiar, i també una modificació del perfil d'infant, atès que l'infant que s'adopti sempre ha de ser menor al fill que ja hi ha a la família.

I en tercer lloc, actualment està permesa l'obertura d'un doble expedient d'adopció internacional a dos països diferents, i les persones interessades van presentar una nova sol·licitud d'adopció internacional d'un infant a la Xina en data 18 d'agost de 2010.

Per tot això, el Síndic suggereix al DASC que valori el procediment emprat per l'ICAA pel que fa a la legitimitat de condicionar la tramitació d'una nova sol·licitud d'adopció d'un infant a la Xina a la presentació d'una carta signada de renúncia al procés d'adopció inicial, i que reconsideri la reobertura de l'expedient d'adopció de la persona interessada d'un infant al Vietnam.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/11/2010 Institut Català de l'Acolliment i de l'Adopció Sol·licitud d'informació a l'Administració
29/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
01/03/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 37/1991/ de 30 de desembre, sobre mesures de protecció dels menors desemparats i de l'adopció- DOGC.1542 (17/01/1992)