Resolució
Q-04849/2014 Disconformitat amb les hores de vetllador assignades a un infant

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Necessitats educatives especials
Data d'inici 23/06/2014
Data de l'últim moviment 24/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

Un cop analitzada la informació aportada per l'Administració i la persona interessada, mare de l'infant, el Síndic constata que el Departament d'Ensenyament ha valorat les hores de suport que necessita aquest alumne. Juntament amb el fill de la persona interessada, l'escola té tres alumnes amb necessitats de suport. Les hores que requeririen aquests tres alumnes, segons la valoració de necessitats feta per l'EAP, es va fixar en un mínim de 41 hores setmanals, mentre que les hores realment disponibles que s'han concedit al centre, d'acord amb les disponibilitats pressupostàries, són 30. 

En definitiva, segons es desprèn d'aquestes informacions, i a criteri del Síndic, la dotació d'hores de vetllador del centre és inferior a les hores necessàries per atendre les necessitats educatives de l'alumnat. 

El Síndic considera que condicionar les hores assignades al volum d'una bossa d'hores limitada provoca (o pot provocar) que hi hagi necessitats educatives especials no prou cobertes o desigualment cobertes en funció del centre d'escolarització de l'infant (depenent, per exemple, del nombre d'alumnat amb necessitats educatives especials en cada centre o d'altres).

En relació amb el servei de menjador, i amb caràcter general, el Síndic destaca la importància de promoure la participació dels alumnes amb necessitats educatives especials a les diferents activitats organitzades i als diferents serveis existents als centres escolars, i també recorda el deure de les administracions de proporcionar els suports educatius que siguin necessaris per garantir aquesta participació en igualtat d'oportunitats.

Les condicions de provisió al servei de menjador han de garantir que qualsevol alumne, siguin quines siguin les seves condicions, hi pot accedir, sense la necessitat que suposi un sobrecost per a la seva família. El servei de menjador ha de disposar de prou recursos, si convé amb un finançament suplementari per part del Departament d'Ensenyament a través del sistema de beques i ajuts de menjador per a l'alumnat amb necessitats educatives especials, per garantir que tots els alumnes poden fer ús del servei en les mateixes condicions. El suport suplementari que escaigui s'ha d'imputar com a cost de funcionament general del servei, no com a cost que hagin d'assumir les famílies de l'alumnat amb discapacitat.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament: 

1. Que garanteixi a l'escola en qüestió l'assignació d'hores de suport a l'alumnat amb necessitats educatives especials que es deriva de la valoració de necessitats feta per l'EAP (41 hores setmanals com a mínim).

2. Que garanteixi a l'alumne en qüestió l'accés al servei de menjador escolar en condicions d'igualtat d'oportunitats, bé a través d'una ampliació de les hores de vetllador assignades al centre, bé a través del sistema de beques i ajuts de menjador escolar per a l'alumnat amb necessitats educatives especials, bé a través d'altres mecanismes, sense que la provisió del suport suplementari requerit en el servei de menjador escolar comporti una despesa afegida per a la família.

Tramitació

Data Administració Tràmit

01/09/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
17/10/2014 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/01/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/01/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
17/03/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
24/03/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
10/04/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
26/05/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
08/06/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/08/2015 Departament d'Ensenyament Sol·licitud d'informació a l'Administració
28/09/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/12/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació