Resolució
Q-04878/2010 Molèsties que ocasiona el ventilador d'extracció d'aire de la sortida del metro situat al carrer València cantonada amb el carrer Dos de Maig.

Matèries
Polítiques territorials
Medi ambient
Contaminació
Data d'inici 14/10/2010
Data de l'últim moviment 07/11/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Barcelona Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa les molèsties que ocasiona el ventilador d'extracció d'aire de la sortida del metro situat al carrer València cantonada amb el carrer Dos de Maig, de l'estació d'Encants.

Contingut

L'informe tramès pel Departament de Control i Reducció de la Contaminació Acústica en resposta a la queixa formulada pel promotor dóna compte de l'informe emès el 24 de febrer de 2011 per Transports Metropolitans de Barcelona (en endavant TMB), sobre l'avaluació d'espectres corresponents als ventiladors de la sotscentral d'Encants de la L2 de TMB. 

Del contingut de l'informe tramès s'observa que:

D'una banda, els mesuraments s'han fet seguint el procediment fixat a l'Ordenança del medi ambient urbà de l'Ajuntament de Barcelona. Amb relació a aquest punt, el Síndic ha assenyalat a TMB que cal tenir en compte les disposicions de la Llei 16/2002, de 28 de juny, de protecció contra la contaminació acústica, i del Decret 176/2009 que la desenvolupa, tant en el procediment que cal seguir per a la pràctica del mesurament, com per a la determinació del compliment o no dels valors límits d'immissió en l'ambient exterior.
 
I, d'altra banda, no se sap quina és la zona de sensibilitat acústica en què es troba la façana de l'immoble on viu el promotor de la queixa. Amb relació a aquest punt, el Síndic ha assenyalat a TMB que la zonificació acústica del territori ha variat a partir de la legislació estatal, ja que té en compte l'ús predominant del sòl, en lloc de la seva capacitat acústica. De manera que, de conformitat amb el Decret 176/2009 la façana del promotor es troba situada, probablement, en una zona B1, caracteritzada per la coexistència d'un sòl d'ús residencial amb activitats i/o infraestructures de transport existents.

L'informe conclou que cal actuar perquè el component tonal de la banda de 500 Hz, corresponent al ventilador de transformadors, no es desenvolupi i no sobrepassi en 3 dB els valors límit, segons la zona II de sensibilitat acústica. No obstant això, i tenint en compte que conforme al Decret 176/2009 el valor límit d'immissió en l'ambient exterior, en horari nocturn, és de 50 dB, el valor que va mesurar TMB podria superar en 8 dB el màxim permès.

Per aquest motiu el Síndic ha suggerit a l'Ajuntament de Barcelona que adopti de forma immediata les mesures correctores necessàries per evitar la incidència acústica del ventilador esmentat més amunt i efectuï un nou mesurament, seguint les disposicions de l'annex 3 del Decret 176/2009 per verificar-ne l'eficàcia, sens perjudici de contactar i/o demanar el suport tècnic, si convé, del Departament de Control i Reducció de la Contaminació Acústica de l'Ajuntament de Barcelona.

Tramitació

Data Administració Tràmit

28/03/2011 Departament de Control i Reducció de la Contaminació Acústica Resposta a la comunicació a l'Administració de la queixa
19/04/2011 Ajuntament de Barcelona Resolució
19/04/2011 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/06/2011 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/07/2011 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
07/11/2011 Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) Resolució