Resolució
Q-04882/2010 Disconformitat amb el Departament de Benestar Social i Família en relació amb el retard en la tramitació d'una sol·licitud de reconeixement del grau de disminució.

Matèries
Polítiques socials
Serveis socials
Persones amb discapacitat
Data d'inici 15/10/2010
Data de l'últim moviment 05/09/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat en relació amb el retard en la tramitació de la seva sol·licitud de reconeixement del grau de disminució que va sol·licitar el 22 de juny de 2010.

Explica que es troba en una situació personal complicada després d'haver-se sotmès a una intervenció quirúrgica per un tumor a la medul·la i voldria poder accedir a algun tipus d'ajut, com ara una targeta d'aparcament per a persones amb mobilitat reduïda, per la qual cosa va demanar el reconeixement del seu grau de disminució.

Contingut

El Departament de Benestar Social i Família informa que encara no s'ha fixat la data en què la persona interessada serà valorada ni els criteris de priorització, com s'ha fet en d'altres casos. Davant d'això, el Síndic fa arribar al Departament una sèrie de consideracions, com ja ha fet en altres ocasions en què s'ha plantejat el mateix problema:

D'una banda, pel que fa als criteris de priorització, l'1 de juliol de 2009 el Síndic va suggerir a l'aleshores Departament d'Acció Social i Ciutadania, dins del marc de l'actuació d'ofici 00806/09, que articulés mecanismes que permetin fer més difusió dels criteris de priorització existents i que s'indiqués, amb aquesta finalitat, al mateix imprès de sol·licitud de reconeixement o revisió de grau de disminució, la possibilitat d'assenyalar alguna de les motivacions que permeten, en cas que el cap de servei de territori dicti l'ordre motivada corresponent d'acord amb l'article 74.2 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, prioritzar la sol·licitud tot aportant els documents justificatius corresponents. No obstant això, el Departament recentment ha informat que els suggeriments efectuats no han estat acceptats.

D'altra banda, atès el nombre de queixes que rep el Síndic sobre aquesta qüestió, s'ha d'entendre que malgrat que el Departament de Benestar Social i Família hagi dut a terme actuacions per reduir les demores en la resolució d'aquests procediments, aquestes encara no són suficients. I és en aquest sentit que cal fer encara més esforços per reduir aquests retards que afecten de manera negativa els drets de les persones amb discapacitat.

Pel que fa al cas concret de la promotora de la queixa, des que va presentar la sol·licitud fins ara han transcorregut vuit mesos, termini que supera el termini legalment establert.

D'acord amb tot això, el Síndic recorda al Departament de Benestar Social i Família, d'una banda, el deure legal de resoldre els procediments en els terminis legalment establerts i, d'altra banda, la necessitat d'introduir les mesures correctores oportunes per tal que situacions com la de la persona interessada s'evitin i els ciutadans puguin veure satisfets els seus drets en els terminis legalment previstos.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/10/2010 Serveis Territorials d'Acció Social i Ciutadania a Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
16/11/2010 Departament d'Acció Social i Ciutadania (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Resolució
02/02/2011 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
22/06/2011 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
05/09/2011 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-04883/2010