Resolució
Q-04885/2012 Disconformitat amb el règim de visites de dos infants amb el seu pare

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Equips d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (EAIA's)
Data d'inici 04/07/2012
Data de l'últim moviment 27/07/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa, àvia i acollidora de dos infants, manifesta la seva disconformitat amb el règim de visites d'aquests infants amb el seu pare.

Exposa que la mare dels infants va morir i que el pare va ingressar a la presó. Durant els anys en què el pare va estar intern a la presó, els infants el visitaven cada quinze dies, excepte els últims vuit mesos, que el pare va prescindir del servei de la persona voluntària que els acompanyava.

Al desembre de 2011 el pare va acabar de complir la condemna i es va establir un règim de visites amb els infants, que inicialment va ser dins l'horari escolar i supervisat. Posteriorment, es va canviar l'horari i les visites van deixar de ser supervisades, de manera que els infants van passar a tenir sortides amb el pare.

L'àvia exposa que els menors han manifestat en diverses ocasions que no volen sortir amb el seu pare, perquè els porta a llocs que no els agraden i perquè els parla malament d'ella, de la família extensa materna i fins i tot de la seva mare.

L'àvia relata que aquestes visites causen un patiment important als dos germans. Per aquest motiu, ha exposat aquesta situació a l'equip d'atenció a la infància i l'adolescència (en endavant EAIA) en diverses ocasions, però no se li ha fet cas. També es va adreçar a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència, a la qual els dos germans van adreçar un escrit en què demanaven no mantenir les visites amb el seu pare, però la demanda dels infants no ha estat atesa.

Contingut

En vista de la informació tramesa pel Departament de Benestar Social i Família, el Síndic recorda que els infants tenen dret a mantenir contacte directe amb els progenitors amb qui no convisquin (article 38.2 de la Llei 14/2010, de 27 de maig, dels drets i les oportunitats en la infància i l'adolescència), i que la declaració de desemparament i l'adopció d'una mesura de protecció no ha d'impedir les visites dels infants amb els seus familiars, llevat que l'interès superior de l'infant o l'adolescent en faci aconsellable la limitació o l'exclusió (article 116.1).

En la informació que facilita el Departament, no consta que aquest règim de visites causi perjudici de cap tipus als infants. També s'informa que els infants van comunicar a l'EAIA que no tenien cap inconvenient per veure el pare, i en canvi sí que es fa referència a l'oposició de l'àvia acollidora i al conflicte de lleialtat en què es troben immersos.

El Síndic, per tant, no observa irregularitat en el manteniment d'un règim de visites dels infants amb el progenitor, ja que és un dret dels infants i aquests han estat escoltats en relació amb aquesta qüestió. Tot i això, suggereix que es mantingui la supervisió i l'acompanyament i que es facin els esforços necessaris perquè es restableixin les visites dels néts de la promotora amb el seu pare.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/07/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2012 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
21/01/2013 Direcció General d'Atenció a la Infància i a l'Adolescència Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
07/02/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
27/03/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
04/06/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
11/07/2013 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
26/08/2013 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
28/11/2013 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
13/01/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
05/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
14/05/2014 Departament de Benestar Social i Família Resposta a la resolució pendent d'acceptació
12/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Irregularitat
30/06/2014 Departament de Benestar Social i Família Sol·licitud d'informació seguiment a l'Administració
02/03/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració
27/07/2015 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la sol·licitud de seguiment a l'Administració