Resolució
Q-04924/2014 Dificultats per inscriure un infant amb discapacitat intel·lectual al programa L'Estiu és Teu

Matèries
Polítiques socials
Infància i adolescència
Educació en el lleure, oci i activitats esportives de l'infant
Data d'inici 25/06/2014
Data de l'últim moviment 08/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Benestar Social i Família Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb les dificultats amb què es troba per inscriure el seu fill al programa L'Estiu és Teu.

Exposa que el seu fill pateix una discapacitat intel·lectual del 85%, que l'any passat va participar al programa i se li va assignar un monitor de suport i que enguany li han posat traves per assignar-li un monitor. Segons indica, l'infant necessita un monitor de confiança, motiu pel qual va proposar una jove que des de fa un any treballa amb ell. No obstant això, li han comunicat que el monitor ha de ser un dels que formen part del grup de monitoratge de Xanascat, motiu pel qual la promotora manifesta que el menor no podrà participar en el programa.

Contingut

Al llarg dels darrers anys, el Síndic ha posat de manifest que l'àmbit del lleure educatiu no sempre garanteix que tots els infants tinguin les mateixes oportunitats de participació, i que les activitats no sempre tenen plenament garantit un caràcter inclusiu, en el sentit de promoure la participació i l'adequada atenció de les necessitats educatives dels infants amb discapacitat. 

En el cas del programa L'Estiu és Teu, el Síndic constata que ja s'adopten diverses mesures per promoure la participació dels infants amb discapacitat en igualtat d'oportunitats, com pot ser la contractació de personal vetllador a càrrec de la mateixa entitat organitzadora. 

Tot i això, la queixa evidencia que encara hi ha infants amb discapacitat, potser amb problemàtiques més greus, que no poden accedir al programa per la impossibilitat de poder comptar amb l'acompanyament d'un vetllador que ja estigui familiaritzat amb el tractament de les seves necessitats educatives especials. El fet que hi hagi altres programes, com el programa RESPIR, que preveu mesures per superar aquests obstacles, com ara la possibilitat de contractar vetlladors proposats per la mateixa família, fa pensar que aquestes també serien mesures viables i perfectament aplicables en el cas del programa L'Estiu és Teu.

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana a l'Agència Catalana de la Joventut que incorpori els canvis contractuals necessaris als nous concursos públics per a l'organització i realització de les estades de L'Estiu és Teu per garantir l'obligatorietat per part de les entitats adjudicatàries de contractar monitors suggerits per la mateixa Agència Catalana de la Joventut i les famílies d'usuaris amb necessitats educatives especials, sempre que aquest suport específic sigui necessari per exercir amb plenes garanties el seu dret al lleure educatiu, i sempre que aquests monitors acompleixin els requisits necessaris establerts.

Tramitació

Data Administració Tràmit

10/07/2014 Agència Catalana de la Joventut Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/08/2014 Agència Catalana de la Joventut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
10/10/2014 Departament de Benestar Social i Família Resolució pendent d'acceptació
27/11/2014 Departament de Benestar Social i Família Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
18/12/2014 Agència Catalana de la Joventut Resposta a la resolució pendent d'acceptació
30/12/2014 Departament de Benestar Social i Família No irregularitat
31/12/2014 Agència Catalana de la Joventut No irregularitat
08/06/2015 Departament de Benestar Social i Família Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-00111/2013