Resolució
Q-04926/2010 Disconformitat amb el Departament d'Ensenyament per la inadmissió d'un alumne a una escola de Barcelona.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 18/10/2010
Data de l'últim moviment 17/02/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Consorci d'Educació de Barcelona Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Els promotors de la queixa manifesten la seva disconformitat amb la inadmissió del seu fill a una escola de Barcelona i a dos altres centres que van sol·licitar en segona i tercera opció, i també amb la manca de resposta escrita a la sol·licitud d'augment de ràtio a l'escola esmentada, que van presentar en data 12 de juliol de 2010.

Les persones interessades exposen que tenen un altre fill que cursa segon de primària a l'escola en qüestió, i que el seu fill petit va quedar situat en primer lloc a la llista d'espera per accedir a aquesta escola. Afegeixen que l'escola en què se'ls ha assignat plaça es troba situada a mitja hora de distància del centre en què estudia el seu fill gran.

D'altra banda, també indiquen que no han rebut resposta a la seva sol·licitud d'increment de ràtio en aquesta escola fins al 25 d'octubre, fet que els ha impedit presentar recurs d'alçada contra la decisió de la comissió d'escolarització.

Contingut

Un cop analitzat el contingut de l'informe tramès pel Departament d'Ensenyament, el Síndic no observa indicis d'incompliment de la normativa en la inadmissió de l'alumne a l'escola demanada, pel fet que aquesta escola no disposava de places vacants. El Síndic tampoc no observa indicis d'irregularitat en la denegació d'increment de ràtio en aquest centre.

Sens perjudici d'això, aquesta institució ha observat divergències entre la informació que facilita el Departament en el sentit que després de l'escrit de les persones interessades de 12 de juliol la presidenta de la Comissió de Garanties els va comunicar la impossibilitat d'accedir al centre que havien escollit en primera opció i els va oferir plaça en un altre centre, i la informació que fan constar les persones interessades en el seu escrit de queixa, en què exposen que no van obtenir resposta al seu escrit de 12 de juliol de 2010 fins al 20 d'octubre. 

En qualsevol cas, el Síndic considera que el Consorci d'Educació de Barcelona hauria d'haver donat resposta escrita a la sol·licitud de les persones interessades de 12 de juliol amb més celeritat, en concret amb anterioritat a l'inici del curs escolar. En aquest sentit, el Síndic recorda el deure de les administracions públiques de resoldre de forma expressa les sol·licituds escrites que se'ls presentin i l'obligació, en les qüestions relatives a l'admissió als centres, de fer-ho en un període de temps que garanteix l'escolarització adequada de l'alumne, tal com estableix l'article 23 del Decret 75/2007, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics.

Fets aquests recordatoris, el Síndic dóna per finalitzada la seva intervenció en aquest assumpte.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
01/12/2010 Consorci d'Educació de Barcelona Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
17/02/2011 Consorci d'Educació de Barcelona Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Decret 75/2007, de 27 de març, pel qual s'estableix el procediment d'admissió de l'alumnat als centres en els ensenyaments sufragats amb fons públics- DOGC.4852 (29/03/2007)