Resolució
Q-04933/2011 Queixa envers l'Ajuntament de Lliçà d'Amunt i el Departament d'Ensenyament per la ubicació del nou institut d'educació secundària.

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Preinscripció a l'educació i centres
Data d'inici 28/07/2011
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Lliçà d'Amunt Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució
Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Les persones interessades mostren el seu malestar amb el fet que van inscriure els seus fills al nou institut del municipi perquè els van informar que els dos mòduls prefabricats estarien ubicats a un lloc del poble determinat i es queixen que, un cop publicades les llistes d'admesos, se'ls va informar que la ubicació seria una altra.

Contingut

El Departament d'Ensenyament exposa que la construcció de l'edifici definitiu del centre, que ara es posarà en funcionament en una instal·lació provisional, tindrà lloc quan així ho acordi el govern de la Generalitat i ho permetin les disponibilitats pressupostàries.

Manifesta que després de les converses mantingudes amb l'Ajuntament es va consensuar la ubicació provisional perquè era la proposta més viable en termes d'eficiència econòmica i de previsió temporal, tenint en compte que el centre s'havia de posar en funcionament el mes de setembre de 2011. Així, indiquen que no s'ha produït cap canvi d'ubicació ja que la primera proposta de l'Ajuntament no ha estat mai consensuada pel Departament d'Ensenyament.

Finalment, també manifesta que tota aquesta informació s'ha donat a conèixer a la comunitat educativa del municipi i, específicament s'han mantingut reunions conjuntes amb pares i mares, representants municipals i representants dels Serveis territorials al Maresme-Vallès Oriental, i que totes les famílies que han demanat plaça seran escolaritzades en el mateix municipi en què resideixen.

Tanmateix, el Síndic constata que no s'especifica quan s'ha facilitat aquesta informació, si abans del procés de preinscripció o bé després, com efectivament argumenten les famílies afectades.

A més a més, malgrat que el Departament indiqui que les famílies són escolaritzades al mateix municipi en què resideixen, el Síndic recorda que el resultat del procés ha comportat que diferents famílies els toqui anar al nou institut que es troba a més de cinc quilòmetres.

El Síndic assenyala que des de fa anys els veïns de Can Salgot esperen un institut al seu barri, on l'Ajuntament va invertir per fer un vial que servís com a accés al segon institut, en execució de les obres d'urbanització al passeig que ja estan finalitzades.

Per aquest motiu, el síndic deixa constància del desacord de les famílies amb la informació rebuda respecte de la ubicació del nou institut. 

La informació és bàsica i no es pot modificar després del procés de preinscripció, ja que condiciona la llibertat d'elecció de centre que tenen les famílies, les quals per triar centre es basen, entre altres criteris, amb el de proximitat geogràfica.

Els motius d'eficiència econòmica i de previsió temporal que addueix el Departament en el seu informe no justifiquen els fets, perquè no s'ha d'oblidar que tot el procés de preinscripció s'ha basat en la informació que els dos mòduls prefabricats estarien ubicats a un lloc determinat.

Si aquesta informació no és realment certa perquè des del Departament d'Ensenyament no s'ha acceptat la proposta de l'Ajuntament, tampoc no consta que el Departament hagi previst ampliar, especificar, i aclarir la informació abans de l'inici del procés de preinscripció, en interès de les famílies i els alumnes que s'han vist afectats.

Per tot això, el Síndic suggereix al Departament d'Ensenyament que revisi el procediment seguit pel que fa les mesures que es prendran amb les famílies afectades. També li suggereix que respongui les reclamacions presentades per les famílies i justifiqui el fet que no es puguin ubicar els mòduls al terreny previst.

Tramitació

Data Administració Tràmit

05/08/2011 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
05/08/2011 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2011 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/09/2011 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
03/11/2011 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/12/2011 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/02/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
21/02/2012 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2012 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
19/04/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
19/04/2012 Ajuntament de Lliçà d'Amunt Resolució
29/06/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat

Expedients Relacionats

Q-02891/2011
Q-03147/2011