Resolució
Q-04947/2009 Disconformitat amb la desestimació de l'Ajuntament de Castellar del Vallès d'un recurs contra la liquidació de la taxa de guals sense reserva de la via pública.

Matèries
Administració pública i tributs
Tributs
Tributs locals
Data d'inici 19/10/2009
Data de l'últim moviment 26/10/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Castellar del Vallès Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor exposa que en data 15 de febrer de 2008 va presentar un recurs a l'Ajuntament de Castellar del Vallès contra la liquidació de la taxa de guals per la inexistència del fet imposable, ja que no hi havia cap reserva de via pública per l'entrada de vehicles per sobre de les voreres, ni era la seva voluntat tenir-la. Així mateix, va sol·licitar la devolució dels imports pagats indegudament des de l'any 2005. 

La persona interessada mostra el seu desacord amb la desestimació del recurs presentat.

Contingut

L'Ajuntament de Castellar del Vallès esmenta que l'Ordenança fiscal A6 es fonamenta en l'establiment del fet imposable de l'aprofitament especial que té lloc per l'entrada i sortida de vehicles per sobre de la vorera, que porta implícit un altre fet imposable, que és la reserva necessària de la via pública, que han d'observar tots els conductors per tal de poder exercir el dret d'entrada i sortida de vehicles per sobre de la vorera.

Per tant, conclou que aquesta reserva implícita és indissociable del fet imposable principal, que és la reserva per a l'entrada i la sortida de vehicles per sobre de la vorera.

En vista d'aquesta informació, el Síndic formula les consideracions següents: 

En el pressupòsit de fet que el consistori ha establert en l'Ordenança fiscal reguladora i que configura el fet imposable de la taxa es poden diferenciar dos fets perfectament delimitables: d'una banda, l'entrada i la sortida de vehicles per sobre de la vorera; i de l'altra, la reserva de via pública, que impedeix l'estacionament d'altres vehicles al seu davant i que assegura a l'usuari que l'accés per la via pública quedi lliure i expedit.

Si bé són dos fets profundament connectats, no necessàriament són indissolubles: es pot donar el supòsit de fet concret en què un ciutadà accedeixi amb el vehicle a una finca per sobre de la vorera, però que no estigui interessat a fer una reserva de la via pública que li possibiliti l'accés sense impediments.

Per tant, el Síndic considera que ha de ser possible diferenciar els dos supòsits de fet esmentats, que per la seva configuració donen lloc a dos fets imposables diferents, perfectament delimitables i individualitzables, tot i els elements comuns i els punts de connexió.

Les ordenances fiscals, doncs, han de poder recollir el supòsit de fet consistent en l'entrada de vehicles per sobre de les voreres sense que això comporti reserva exclusiva de la via pública.

Alhora, i d'acord amb la naturalesa jurídica de la taxa, en tant que contraprestació pecuniària per l'aprofitament especial del domini públic, cal establir la tarifa o quota tributària que correspongui a aquest fet imposable, la qual ha de ser congruent amb la menor intensitat en la utilització privativa del domini públic.

D'acord amb el que s'ha exposat, el Síndic recomana a l'Ajuntament que reguli en l'Ordenança fiscal el fet consistent en l'entrada de vehicles per sobre de les voreres sense que comporti una reserva exclusiva de la via pública com a element fàctic configurador d'un fet imposable diferenciat i individualitzat de l'entrada de vehicles per sobre de les voreres amb reserva de via pública.

L'Ajuntament de Castellar del Vallès ha tramès un informe del qual es desprèn que no ha acceptat la recomanació del Síndic. Per tant, el Síndic finalitza la seva actuació, en aquest assumpte i es reserva el dret de destacar aquesta situació al Parlament de Catalunya en l'informe anual d'aquesta institució.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/10/2009 Ajuntament de Castellar del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
11/06/2010 Ajuntament de Castellar del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/06/2010 Ajuntament de Castellar del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
12/11/2010 Ajuntament de Castellar del Vallès Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/12/2010 Ajuntament de Castellar del Vallès Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/12/2010 Ajuntament de Castellar del Vallès Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
25/03/2011 Ajuntament de Castellar del Vallès Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
20/05/2011 Ajuntament de Castellar del Vallès Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
31/05/2011 Ajuntament de Castellar del Vallès Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/10/2011 Ajuntament de Castellar del Vallès Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)