Resolució
Q-04951/2009 Disconformitat amb una resolució del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural per irregularitat en la indicació d'un recurs i per la valoració d'una de les finques a efectes de reversió.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 19/10/2009
Data de l'últim moviment 29/04/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor mostra la seva disconformitat amb el procés de reversió del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (en endavant DAAAR) d'unes finques afectades per un projecte d'execució de les obres de la xarxa de distribució de regadiu del sistema Segarra-Garrigues. 

La persona interessada assenyala que està parcialment en desacord amb la valoració de les finques de la resolució que li atorga el dret de reversió sol·licitat. Manifesta també que la notificació d'aquesta resolució només indicava la possibilitat de formular recurs contenciós administratiu, possibilitat que va desestimar.
 
En la còpia de la resolució que ha facilitat el promotor de la queixa hi figura només la indicació de la possibilitat de formular recurs en via contenciosa administrativa, però es desconeix si en l'acte formal de notificació es va modificar aquesta indicació.

Contingut

Quant a la indicació del recurs, el Síndic, en la sol·licitud d'informació al DAAAR, recorda que l'article 116.1 de la Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú, disposa que contra els actes que posen fi a la via administrativa es pot interposar recurs potestatiu de reposició, que ha de resoldre el mateix òrgan que va dictar l'acte recorregut.  

També recorda que, de conformitat amb el que estableix l'article 58 de la Llei esmentada, la notificació ha de contenir, entre altres elements, la indicació dels recursos que es poden formular contra l'acte notificat. L'apartat 3 d'aquest mateix precepte i la interpretació que n'ha fet el Tribunal Constitucional determinen que la notificació defectuosa només genera efectes a partir del moment en què la persona interessada formula el recurs corresponent, que no serà en cap cas extemporani en haver estat defectuosa la notificació. 

Quant a la valoració d'una de les finques a efectes de reversió, el Síndic recorda que, de conformitat amb allò establert a l'article 55 de la Llei d'expropiació forçosa (en endavant LEF) i l'article 68 del Reglament que la desplega, la valoració dels béns objecte de reversió no ha de coincidir necessàriament amb la restitució de la quantitat percebuda com a indemnització expropiatòria actualitzada, i s'ha de fer de conformitat amb allò establert al capítol III, títol II de la Llei, pel que fa a la determinació de la quantitat que la persona expropiada ha de satisfer per fer efectiu el dret a la reversió.    

Pel que fa a l'aspecte formal de la queixa, el DAAAR respon que ha acceptat aquest plantejament i ha previst que les notificacions d'actes que posin fi a la via administrativa incorporin la indicació que la persona interessada pot formular potestativament recurs de reposició davant l'òrgan que va dictar l'acte.

Pel que fa al fons de la queixa plantejada, el Departament assenyala que, en aplicació del que estableix l'article 55 de la LEF, la indemnització per exercir el dret de reversió consisteix en la restitució de la indemnització que va percebre la persona expropiada, actualitzada d'acord amb l'evolució de l'índex de preus al consum en el període comprès entre la data d'inici de l'expedient de preu just i la de l'exercici del dret de reversió. 

Davant d'aquesta informació, el Síndic torna a recordar que, d'acord amb el que estableix el mateix article 55 de la LEF i a l'article 68 del Reglament que la desplega, la valoració dels béns objecte de reversió no ha de coincidir necessàriament amb la restitució de la quantitat percebuda com a indemnització expropiatòria actualitzada, i s'ha de calcular de conformitat amb el que estableix el capítol III, títol II, de la LEF. 

Certament, l'article 55 de la LEF estableix que la regla general és que la indemnització per exercir el dret de reversió ha de coincidir amb la indemnització que va percebre la persona expropiada, actualitzada amb els paràmetres indicats, però el mateix precepte preveu, com a excepció, que es pugui valorar novament si concorren circumstàncies que en modifiquen el valor original.   

En el sentit d'aquesta fonamentació legal, la persona interessada va adreçar un escrit d'al·legacions en què manifestava el seu desacord amb la valoració d'una de les finques a efectes de reversió. 

Per tant, el Síndic suggereix a l'actual Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural que valori les al·legacions de la persona interessada pel que fa a la pèrdua de valor de la finca amb relació al seu valor previ a l'expropiació, i la possible aplicació a aquest supòsit del que estableix l'article 55.2 de la LEF. 

Posteriorment, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha informat que la resolució del recurs de reposició que va formular la persona interessada modifica la quantia en què es va valorar la finca en qüestió a efectes de reversió, resultat amb el qual la persona interessada està conforme. 

Conseqüentment, el Síndic considera acceptat el seu suggeriment i dóna per finalitzada aquesta actuació.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/11/2009 Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (28/11/2006 - 26/12/2010) Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2010 Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (28/11/2006 - 26/12/2010) Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
30/12/2010 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
22/02/2011 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/04/2011 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
29/04/2011 Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació Resolució