Resolució
Q-04956/2015 Queixa relativa a la sol·licitud de modificació del sistema d'actuació de gestió urbanística de Cal Batlle

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Planejament i execució urbanística
Data d'inici 16/07/2015
Data de l'últim moviment 14/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Celoni Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la manca de resposta de l'Ajuntament de Sant Celoni a la instància que va presentar el 3 de novembre de 2014, mitjançant la qual sol·licitava una modificació del sistema d'actuació en la gestió urbanística de Cal Batlle i a aquest efecte, que l'Ajuntament assumís el lideratge del desenvolupament urbanístic del sector.

La urbanització Cal Batlle és una zona subjecta a pla especial. Està pendent de l'aprovació del planejament derivat i del desenvolupament urbanístic del sector. A aquest efecte, cal l'aprovació del pla especial, dels instruments de gestió urbanística corresponents i que s'executin les obres d'urbanització.

La gestió urbanística de Cal Batlle es preveu mitjançant el sistema de compensació, de manera que són els propietaris els qui efectuen les accions de desenvolupament urbanístic. D'acord amb la informació aportada per l'Ajuntament, tot i que es va presentar a tramitació el Pla especial urbanístic de millora del sector Cal Batlle en data 2 d'agost de 2007, la Junta de Compensació no ha complert els requeriments efectuats pel Departament de Medi Ambient i Habitatge i l'Agència Catalana de l'Aigua, motiu pel qual l'expedient de tramitació del planejament derivat de Can Batlle està arxivat i se n'ha declarat la caducitat.

En vista de les actuacions dutes a terme per part de la iniciativa privada en la gestió urbanística del sector, es pot concloure que hi ha inactivitat com a mínim des del juny de 2008.

De conformitat amb l'article 129.1 del Reglament general d'urbanisme, l'administració actuant pot acordar la substitució del sistema d'actuació d'ofici o bé a sol·licitud de les persones interessades. A aquest efecte, l'apartat 2 de l'article 129 estableix que ?en el cas que les persones propietàries incompleixin les seves obligacions, l'administració actuant pot acordar la substitució de la modalitat de compensació bàsica o concertada per la de cooperació, així com la substitució del sistema de reparcel·lació per expropiació. S'entén per incompliment d'obligacions, a aquest efecte, la inactivitat de les persones interessades en qualsevol de les fases de l'execució del planejament dins els terminis que n'estableix?.

L'article 58.1.i) del Decret legislatiu 1/2010, de 3 d'agost, pel qual s'aprova el Text refós de la Llei d'urbanisme de Catalunya (d'ara endavant TRLUC), determina que els plans d'ordenació urbanística municipal han d'establir per mitjà de l'agenda les previsions temporals de l'execució del pla. En el mateix sentit es pronuncien els articles 65.1.c), 67.b, 68.2.h i 76 del Decret 305/2006, de 18 de juliol, que aprova el Reglament de la Llei d'urbanisme de Catalunya.

De conformitat amb l'article 59.4 TRLUC, l'agenda a què es refereix l'apartat 1.e, si no hi ha un programa d'actuació urbanística municipal, s'actualitza cada sis anys per acord de l'ajuntament, després d'un termini d'un mes d'informació pública. 

Fetes aquestes consideracions, i davant la inactivitat de la iniciativa privada, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Celoni que valori la possibilitat de modificar el sistema d'actuació urbanística de Cal Batlle de compensació a cooperació, a fi que l'Ajuntament assumeixi el lideratge i el control en el desenvolupament urbanístic del sector, com a garantia de l'efectiva execució del planejament i la instauració de serveis urbanístics bàsics que són inherents a un habitatge digne.

Tramitació

Data Administració Tràmit

30/10/2015 Ajuntament de Sant Celoni Sol·licitud d'informació a l'Administració
23/11/2015 Ajuntament de Sant Celoni Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
16/12/2015 Ajuntament de Sant Celoni Resolució pendent d'acceptació
14/01/2016 Ajuntament de Sant Celoni Resposta a la resolució pendent d'acceptació