Resolució
Q-04957/2011 Disconformitat amb el procediment d'aprovació del nou horari escolar per al curs 2011/2012 a l'escola Bernat de Mogoda, de Santa Perpètua de Mogoda

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 02/08/2011
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució
Síndic Municipal de Greuges de Sabadell Estudi inicial de la queixa

Plantejament

La promotora de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el procediment d'aprovació del nou horari escolar per al curs 2011/2012 a l'escola Bernat de Mogoda, de Santa Perpètua de Mogoda. Entre altres aspectes, es queixa que no s'ha deixat participar de forma correcta l'AMPA del centre ni s'ha tingut en compte les seves peticions.

Contingut

Des d'un punt de vista normatiu, l'aprovació de l'horari escolar per al curs 2011/2012 a l'escola Bernat de Mogoda no pot ser considerada irregular o contrària a norma.

L'ordenament jurídic vigent vetlla per tal que el funcionament del consell escolar reflecteixi els diferents posicionaments presents entre els seus membres, i també perquè aquests membres puguin incorporar elements de debat i incidir en el desenvolupament de les sessions (d'acord amb l'ordre del dia establert).

En aquest sentit, en el marc de l'escrit de queixa, la persona interessada exposa que no es va donar opció de votar horaris alternatius al que proposava la direcció del centre, tot i que aquesta opció no generava consens, ni es va deixar adjuntar a l'acta documents en què es reflectia el posicionament de l'AMPA sobre aquest assumpte. De fet, l'acta del consell escolar de 10 de juny de 2011 exposa que ?davant la seva petició d'adjuntar aquestes signatures a l'acta, considerem que no s'ajusta a la legalitat.?.

També s'exposa que la reunió del consell escolar es va convocar per al divendres a la tarda, malgrat que el dia habitual de trobada era un dimecres, i que hi va haver persones membres del consell que van rebre la convocatòria vint-i-quatre hores abans de fer-se la reunió. 

Addicionalment, la persona interessada exposa que, abans de la celebració del consell escolar, les famílies del centre ja van rebre una circular en què s'informava que ?en la reunió mantinguda el passat divendres a l'Ajuntament, totes les escoles de primària del sector públic de Santa Perpètua de la Mogoda vam acceptar l'horari proposat pel Departament d'Educació?.

A criteri d'aquesta institució, aquestes dinàmiques de funcionament del consell escolar celebrat en data 10 de juny no són positives des de la perspectiva de la qualitat de la participació, i poden incomplir algunes de les previsions recollides en l'ordenament jurídic vigent. 

En vista d'aquestes consideracions, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament. d'una  banda, que permeti incorporar a l'acta del consell escolar de 10 de juny la documentació referida al posicionament del membre representant de les famílies a qui es va impedir adjuntar documentació; i de l'altra, que vetlli en el futur per una participació de més qualitat en el consell escolar del centre.

Tramitació

Data Administració Tràmit

02/08/2011 Síndic Municipal de Greuges de Sabadell Acusament de recepció
17/08/2011 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
19/01/2012 Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
24/01/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
13/02/2012 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/06/2012 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/06/2012 Departament d'Ensenyament Resolució
29/06/2012 Departament d'Ensenyament Seguiment finalitzat