Resolució
Q-04977/2010 Disconformitat amb la durada de les llistes d'espera per intervenció quirúrgica.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 19/10/2010
Data de l'últim moviment 05/05/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La promotora de la queixa exposa la seva disconformitat amb la llista d'espera en què es troba perquè la intervinguin per extreure-li el material d'osteosíntesi que van haver de posar-li arran d'un traumatisme que va patir.

La promotora es queixa perquè a l'agost de 2008 la van intervenir quirúrgicament a l'Hospital Mútua de Terrassa per col·locar-li material d'osteosíntesi, el qual, segons la van informar, s'ha de treure abans de tres anys. Tanmateix, l'han informat que la llista d'espera és molt llarga i la persona interessada tem que se superin els tres anys de què li han parlat.

Contingut

De la informació tramesa pel Departament de Salut en relació amb la queixa de la promotora, se'n desprèn: que la persona interessada es troba pendent de la intervenció amb prioritat normal des del 27 de juliol de 2009; que les persones que durant l'any 2010 van ser intervingudes per aquesta indicació van tenir un temps mitjà d'espera de 6,84 mesos; que es va intervenir abans els pacients que la seva situació clínica així ho aconsellava; que no obstant això, alguns pacients poden esperar períodes més llargs, tal com es va informar la persona interessada.

Pel que fa a les possibles conseqüències d'una demora en la intervenció, els traumatòlegs de l'Hospital Mútua de Terrassa esmenten que no van més enllà de les molèsties normals locals que la persona interessada pugui patir en aquests moments.

Finalment, s'informa que arran de la queixa de la persona interessada s'ha valorat de nou el seu cas i se li ha ofert la possibilitat que l'intervinguin a l'Hospital Plató, cosa que la promotora ha acceptat, i ja s'han iniciat els tràmits per citar-la des del nou centre i es pugui programar la intervenció quirúrgica.

Tanmateix, un cop estudiada la informació facilitada pel Departament de Salut, el Síndic comprova que hi ha una dada que crida l'atenció, i és el fet que les persones que van ser intervingudes l'any 2010 van tenir un temps mitjà d'espera de 6,84 mesos, mentre que en el cas de la promotora de la queixa el febrer de 2011 ja portava 19 mesos en espera i encara no havia estat intervinguda. Tot i que a l'informe s'esmenta que hi ha casos en què alguns pacients poden esperar períodes més llargs, el cert és que en aquest cas es tracta d'una espera que supera tres vegades la mitjana sense que hi hagi, o com a mínim no se n'informa, cap circumstància que ho justifiqui.

És per això que el Síndic encoratja el Departament de Salut perquè apliqui totes les mesures que calguin perquè s'evitin situacions com la que s'ha produït en el cas de la promotora de la queixa, en què el temps d'espera ha superat amb escreix la mitjana, sense cap motiu que ho justifiqui.

Un cop fetes aquestes consideracions, el Síndic dóna per acabada la seva intervenció en aquest assumpte, tot confiant que el canvi de centre hospitalari que s'ha proposat a la persona interessada no suposi l'inici d'un nou llarg període d'espera i que hagi estat fet amb la finalitat que aquesta persona pugui ser intervinguda com més aviat millor.

Tramitació

Data Administració Tràmit

24/11/2010 Regió Sanitària de Barcelona Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/02/2011 Regió Sanitària de Barcelona Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
14/02/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/05/2011 Departament de Salut Resolució