Resolució
Q-04980/2012 Disconformitat amb la manca d'actuació de la Direcció General de Transports i Mobilitat arran de diverses denúncies relatives a l'existència d'embarcacions en ports de Catalunya que superen les dimensions de l'amarratge

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Autoritzacions i concessions
Data d'inici 09/07/2012
Data de l'últim moviment 02/04/2013
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Territori i Sostenibilitat Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa exposa que tenia un vaixell al port de Calafell i que la concessionària del port el va retirar perquè sobrepassava les mesures de l'amarrador. 

Arran d'això, va presentar diverses denúncies a la Direcció General de Transports i Mobilitat relatives a l'existència d'embarcacions en altres ports de Catalunya que superen les dimensions de l'amarratge, circumstància que és tolerada per les concessionàries dels ports.

Contingut

La Direcció de Transports i Mobilitat ha informat que va tramitar les denúncies del promotor i que no va constatar la comissió de cap de les infraccions tipificades a l'article 102 de la Llei 5/1998, de ports de Catalunya. També informa que no ha considerat el promotor de la queixa persona interessada, atès que no té cap vinculació amb els ports denunciats. 

Un cop valorada aquesta informació, el Síndic fa les consideracions següents: 

En primer lloc, pel que fa a les actuacions practicades a partir de les denúncies del promotor, la informació rebuda només assenyala que no s'ha detectat la comissió de cap de les infraccions tipificades a la Llei de ports de Catalunya però no s'assenyala si s'ha comprovat, a partir del requeriment efectuat o de la inspecció de les instal·lacions, si escau, l'existència d'embarcacions d'eslora superior a l'amarratge contractat i, en aquest cas, les mesures adoptades per regularitzar aquesta situació. 

Més enllà de si es tracta d'actuacions tipificades com a infracció, el Síndic entén que si s'han detectat situacions com la que descriu la persona interessada cal adoptar les mesures oportunes per corregir-les i regularitzar-les, en el marc de les funcions de policia portuària que li assigna la Llei esmentada i el Decret 206/2001, de 24 de juliol, d'aprovació del Reglament de policia portuària, i que fa referència també als incompliments de les obligacions dels usuaris de les instal·lacions portuàries, no només a la comissió d'infraccions tipificades a la Llei 5/1998.

En aquest sentit, el Síndic demana al Departament de Territori i Sostenibilitat que indiqui si, en la tramitació de les denuncies del promotor de la queixa i a partir de les verificacions efectuades, s'han detectat incompliments d'aquestes obligacions i, si fos així, les mesures que s'han adoptat per regularitzar aquestes situacions. 

En segon lloc, pel que fa a la informació al promotor de la queixa, certament, tal com s'assenyala en l'informe de la Direcció General de Transports i Mobilitat, el denunciant no té reconeguda normativament, en el procediment sancionador que es pugui incoar a partir de la seva denúncia, la condició de persona interessada en el procediment i la possibilitat de participar-hi, llevat que aquest afecti la seva esfera personal d'interessos. 

Tanmateix, cal tenir en compte que en aquest cas la denúncia no fa referència, segons s'indica, a conductes tipificades com a infracció, i que els escrits que va rebre la persona interessada en resposta a les seves denúncies assenyalaven que se l'informaria de la resolució que s'adoptés una vegada conclosa la tramitació.

En aquest sentit, el Síndic entén que cal informar el denunciant, ni que sigui de forma succinta, de les actuacions practicades a partir de la seva denúncia i del resultat d'aquestes actuacions.

Tramitació

Data Administració Tràmit

20/07/2012 Direcció General de Transports i Mobilitat Sol·licitud d'informació a l'Administració
02/10/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
03/12/2012 Departament de Territori i Sostenibilitat Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
18/01/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
12/02/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
02/04/2013 Departament de Territori i Sostenibilitat Vulneració