Resolució
Q-04988/2010 Disconformitat amb un possible incompliment de la Llei electoral relatiu a la difusió del procediment establert per l'exercici del dret de vot de les persones cegues.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Participació ciutadana, política i règim electoral
Data d'inici 19/10/2010
Data de l'últim moviment 30/03/2011
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Governació i Relacions Institucionals Actuació irregular de l'administració - Es soluciona el problema, després de la intervenció del Síndic
Departament de la Presidència Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa, en representació de l'Associació Catalana per a la Integració del Cec, demana al Síndic els punts següents:

En primer lloc, que aquesta institució insti el Govern de la Generalitat perquè apliqui de manera correcta la normativa vigent sobre el procediment de vot accessible fent una campanya de difusió en tots els mitjans de comunicació públics, fins i tot en els televisius.

En segon lloc, que en cas de rebre una resposta negativa per part del Govern, prengui les mesures legals oportunes davant dels tribunals per assegurar el compliment estricte de la normativa vigent i la seva eficàcia, atès que els terminis són molt ajustats.

I en tercer lloc, que s'adreci al Defensor del Poble perquè insti el Congrés dels Diputats i el Govern espanyol a regular el procediment del vot secret per a les properes eleccions municipals, sense condicionar-lo a cap avaluació.

Contingut

Un cop estudiada la documentació facilitada, el Síndic ha fet les consideracions següents al president de la Generalitat:

Els articles 3.1 i 3.3 del Reial decret 1612/2007, de 7 de novembre, que regula el procediment de vot per a les persones amb discapacitat visual, estableix que la campanya informativa sobre aquest procediment singular podrà fer-se un cop ja hagi estat convocat el procés electoral i fins al dia vint-i-setè posterior al de la convocatòria.

En el cas de les properes eleccions, aquest dies es van concretar en el 5 d'octubre -dia de publicació del decret de convocatòria- i com a darrer dia l'1 de novembre.

De la informació proporcionada resulta que la campanya de publicitat es va iniciar el dia 19 d'octubre, és a dir, catorze dies després de la convocatòria, i que va finalitzar el 29 d'octubre i no l'1 de novembre, dia vint-i-setè. 

És a dir, que d'un total de vint-i-set dies possibles dedicats a la difusió als mitjans de comunicació, efectivament només s'hi han dedicat deu dies, del 19 al 29 d'octubre, és a dir, un 37% del temps total possible.

En qualsevol cas, el Síndic considera que dedicar només el 37% del temps total possible a la difusió de la campanya informativa és manifestament insuficient i no respon al mandat legal contingut a l'article 3 del Reial decret esmentat.

D'altra banda, s'observa que no s'ha utilitzat el mitjà televisiu per a la difusió de la campanya, sense que es motivi aquesta exclusió. El Síndic considera que no cal insistir en la forta penetració pública d'aquest mitjà que, a més, utilitza, simultàniament, el llenguatge oral i visual per transmetre els missatges.

En conseqüència, el Síndic suggereix que en properes convocatòries electorals s'apliquin els mitjans i els procediments adequats per tal que el temps de difusió del sistema de vot accessible sigui el màxim possible dins dels terminis legals fixats. 

Igualment, suggereix que es faci ús dels mitjà televisiu per tal de millorar en la penetració del missatge sobre el procediment de vot accessible per a invidents.

Tramitació

Data Administració Tràmit

26/10/2010 Direcció General de Difusió Corporativa Sol·licitud d'informació a l'Administració
27/10/2010 Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars Sol·licitud d'informació a l'Administració
05/11/2010 Direcció General de Difusió Corporativa Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/11/2010 Àrea de Processos Electorals i Consultes Populars Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
15/11/2010 Departament de la Presidència Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/11/2010 Departament de Governació i Administracions Públiques (20/12/2003 - 26/12/2010) Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
15/11/2010 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/02/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
28/03/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Seguiment finalitzat
28/03/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Seguiment finalitzat
30/03/2011 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució
30/03/2011 Departament de la Presidència Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 30/1992, de 26 de novembre, de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú- BOE.285 (27/11/1992)
Llei 39/2006, de 14 de desembre, de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència- BOE.299 (15/12/2006)