Resolució
Q-05010/2012 Queixa relativa a la situació de l'Institut d'Aran

Matèries
Polítiques socials
Educació i recerca
Organització i planificació del sistema escolar
Data d'inici 10/07/2012
Data de l'últim moviment 23/12/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no s'hagi revocat el nomenament del director de l'Institut d'Aran, tal com va demanar el consell escolar del centre el 20 de desembre de 2011.

Exposa que, arran de la preocupació mostrada per diversos membres del claustre docent i pares i mares de l'AMPA sobre els resultats pedagògics i el clima escolar del centre, el Departament d'Ensenyament va sotmetre l'institut a una avaluació global diagnòstica, el resultat de la qual mostra que el 5% dels indicadors tenen una evolució positiva, el 40% tenen una evolució estable i el 55% una evolució negativa, de manera que només en un 5% dels indicadors es produeix una millora. El promotor afegeix que la Vall d'Aran és la comarca de Catalunya amb pitjors resultats en les proves de selectivitat i, finalment, fa referència a diverses irregularitats econòmiques en la gestió del centre que, segons diu, també han estat posades en coneixement de l'Administració educativa. 

El promotor lamenta que, malgrat tot això, s'ha comunicat al consell escolar la renovació del mandat de la direcció del centre.

Contingut

Després d'analitzar la informació tramesa pel Departament d'Ensenyament, el Síndic constata el següent:

En primer lloc, els resultats educatius del centre han experimentat una millora el curs 2012-2013 però no es pot parlar d'un procés de millora consolidat. 

En segon lloc, l'avaluació global diagnòstica de l'any 2012 evidencia que hi ha un nivell general d'insatisfacció en la comunitat educativa, i la majoria dels indicadors relacionats amb el clima educatiu del centre mostren una evolució poc o gens satisfactòria respecte del curs 2007-2008.

En tercer lloc, les aportacions fetes per alumnat, professorat i famílies a l'avaluació global diagnòstica també evidencien actuacions que se situen més enllà del que es podria considerar dificultats en el clima de centre i, en cas que es confirmin, contravenen el marc normatiu vigent, vulneren els drets de l'alumnat i, en alguns casos, poden donar lloc a responsabilitats disciplinàries. 

Així doncs, atès que el conjunt d'aquests resultats i de la informació recollida posen de manifest que el dret a una educació de qualitat de l'alumnat no està plenament garantit en aquest centre, el Síndic demana al Departament d'Ensenyament que adopti mesures urgents per millorar la situació de l'institut. Concretament, recomana:

1. Que s'analitzin les causes d'aquesta situació.

2. Que s'adoptin mesures per millorar els resultats acadèmics, l'organització, el clima del centre i la cohesió de la comunitat educativa. 

3. Que s'asseguri que s'aplica correctament la normativa reguladora dels drets i deures de l'alumnat i el Decret 102/2010 d'autonomia dels centres educatius, en relació amb la gestió econòmica del centre, la gestió del personal i l'avaluació de centre.

4. Que la Inspecció faci un seguiment proper i intensiu de la situació del centre, i que s'avaluïn els resultats d'aquest seguiment.

Tramitació

Data Administració Tràmit

18/07/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/12/2012 Serveis Territorials d'Ensenyament a Lleida Reiteració posterior a la primera
09/08/2013 Departament d'Ensenyament Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
04/12/2013 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
20/01/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
27/03/2014 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
15/10/2014 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
01/12/2014 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
26/10/2015 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
13/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
23/12/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació