Resolució
Q-05021/2011 Disconformitat amb el fet que no s'hagi eliminat el límit d'edat d'accés al Cos de Mossos d'Esquadra

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 03/08/2011
Data de l'últim moviment 26/07/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Interior Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb el fet que no s'hagi eliminat el límit d'edat d'accés al Cos de Mossos d'Esquadra, a diferència del que ha succeït amb el Cos de Bombers o amb el Cos Nacional de Policia.

Contingut

El Síndic ha demanat al Departament d'Interior informació sobre les mesures dutes a terme per complir la Resolució 195/IX del Parlament de Catalunya, en què s'insta el Govern a eliminar el requisit de no excedir l'edat de trenta-cinc anys per optar a una plaça del Cos de Mossos d'Esquadra.

En resposta a aquesta qüestió, el Departament va trametre l'informe de la Direcció General de la Policia en què, a banda d'assenyalar que no han sortit les bases d'una nova convocatòria d'ingrés al Cos de Mossos d'Esquadra, donava compte, de forma parcial, de la resposta facilitada al Parlament en el control del compliment de la Resolució 195/IX citada. En síntesi, en aquest informe es fa constar que en futures convocatòries per accedir a la Policia de la Generalitat es posarà en coneixement dels representants sindicals del cos la valoració i els criteris tècnics i l'evolució demogràfica del Cos, per si l'ampliació del límit d'edat fes reduir el temps d'amortització de tota la formació, i també la reducció del temps per passar a segona activitat. En definitiva, l'informe de la Direcció General ve a dir que les disposicions amb relació a l'edat han de ser fruit d'un acord entre els sindicats i l'Administració.

El Síndic entén que, tenint en compte el caràcter bàsic de l'Estatut bàsic de l'empleat públic (en endavant EBEP), l'article 20.2 de la Llei 10/1994 no pot seguir habilitant les bases de les convocatòries dels processos selectius perquè siguin aquestes les que fixin el requisit de l'edat per a l'ingrés ja que, si se segueix així, es va més enllà del que estableix l'EBEP. 

D'altra banda, si per poder accedir al cos de Mossos d'Esquadra cal fixar un límit d'edat diferent al que està establert amb caràcter general, és a dir, el de la jubilació forçosa, caldrà justificar la concurrència de raons objectives i legítimes que justifiquin aquesta diferència de tracte per raó de l'edat, perquè no sigui discriminatòria i cobreixi el cànon de constitucionalitat que significa el principi d'igualtat.

En conseqüència, el Síndic recomana al Departament d'Interior que, en futures convocatòries d'accés al Cos de Mossos d'Esquadra, no es fixin límits d'edat mentre aquesta limitació no hagi estat aprovada amb una norma amb rang de llei i se n'hagi analitzat la justificació objectiva i raonable.

Tot i això, el Departament ha tramès l'informe de la Direcció General de la Policia que manté el seu posicionament inicial en el sentit que, quan hi hagi una nova convocatòria es posarà en coneixement dels representants sindicals del cos les repercussions que hi hagi implícites. Per tant, el Síndic entén que la seva recomanació no ha estat acceptada.

Atesa aquesta informació, el Síndic finalitza l'expedient de referència i es reserva la possibilitat de fer pública aquesta no acceptació en l'informe que la institució presentarà al Parlament de Catalunya.

Tramitació

Data Administració Tràmit

11/11/2011 Direcció General de la Policia Sol·licitud d'informació a l'Administració
20/02/2012 Direcció General de la Policia Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/03/2012 Departament d'Interior Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/06/2012 Departament d'Interior Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
25/07/2012 Departament d'Interior Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/07/2012 Departament d'Interior Resolució