Resolució
Q-05023/2010 Disconformitat amb la tramitació d'un procediment sancionador per la comissió d'una infracció d'estacionament en zona reservada.

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu sancionador i expropiació forçosa
Data d'inici 20/10/2010
Data de l'últim moviment 16/03/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Valls Actuació irregular de l'administració - No s'accepta la resolució

Plantejament

El promotor de la queixa manifesta la seva disconformitat amb la sanció de trànsit imposada per estacionar en una zona senyalitzada per l'ús exclusiu de disminuïts físics.

El promotor manifesta que en el lloc on va estacionar no hi havia cap senyal a terra ni vertical, sinó un senyal a la paret molt difícil d'apreciar, tal com va indicar en el seu escrit d'al·legacions contra la proposta de sanció.

Contingut

En relació amb la correcta senyalització del lloc d'estacionament reservat a persones amb mobilitat reduïda, l'Ajuntament comunica que des de la posada en pràctica del pàrquing la plaça reservada està pintada amb línies grogues i un logotip groc de minusvàlid a la paret frontal, i que a la fi de l'any 2010 (la persona interessada va ser denunciada en data 1 de juliol de 2010) es va reforçar la senyalització horitzontal amb un altre senyal vertical informatiu.

Un cop examinada la fotografia aportada, el Síndic constata que si bé aquest senyal vertical és perfectament visible, pel que fa al senyal horitzontal continua sense quedar clarament delimitada la zona d'estacionament reservat.

L'article 2 de l'Ordenança municipal de circulació i vehicles de Valls estableix que els senyals d'ordenació del trànsit instal·lats a la via pública, amb les característiques establertes pel Reglament general de circulació, i d'ús preceptiu, són d'observança general i obligada, sens perjudici del que puntualment fixi aquesta Ordenança.

Amb relació a les marques vials o a la senyalització de zones reservades, el Síndic no ha observat que l'Ordenança estableixi alguna caracterització diferent de la que determina el Reglament.

Tanmateix, en el catàleg oficial de senyals de circulació no consta cap senyalització amb una marca vial groga i un senyal pintat de color groc a la paret, que d'altra banda no eren perfectament visibles al moment en què van passar els fets denunciats, amb el significat d'estacionament reservat per a persones amb discapacitat.

El Síndic recorda que els senyals de circulació han de ser clars i intel·ligibles per a tots els usuaris de la via, i és responsabilitat del titular de la via no només mantenir i conservar els senyals de trànsit, sinó també evitar que cap senyal pugui induir l'usuari a confusió.

En conseqüència, el Síndic demana a l'Ajuntament de Valls que doni les ordres oportunes per tal que es revoqui la decisió presa de sancionar la persona interessada sobre la base d'unes marques vials no clarament visibles i que no tenien a la normativa vigent la significació que se'ls ha volgut donar fins a la col·locació del senyal vertical complementari.

Tramitació

Data Administració Tràmit

27/01/2011 Ajuntament de Valls Sol·licitud d'informació a l'Administració
09/03/2011 Ajuntament de Valls Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/04/2011 Ajuntament de Valls Sol·licitud d'informació a l'Administració
10/06/2011 Ajuntament de Valls Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
26/09/2011 Ajuntament de Valls Reiteració posterior a la primera
25/10/2011 Ajuntament de Valls Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
11/11/2011 Ajuntament de Valls Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
13/02/2012 Ajuntament de Valls Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
08/03/2012 Ajuntament de Valls Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
16/03/2012 Ajuntament de Valls Resolució

Normativa i jurisprudència

Normativa

Llei 24/2009, del 23 de desembre, del Síndic de Greuges- DOGC.5536 (30/12/2009)
Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament general de circulació per a l'aplicació i el desplegament del text articulat del Reial decret legislatiu 339/1990- BOE.212 (05/09/2006)