Resolució
Q-05031/2015 Disconformitat amb una baixa de la borsa de treball del personal docent del Departament d'Ensenyament

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Funció pública
Data d'inici 20/07/2015
Data de l'últim moviment 07/01/2016
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament d'Ensenyament Pendent d'acceptació per l'administració

Contingut

El promotor de la queixa exposa que se'l va donar de baixa de la borsa de treball del personal docent del Departament d'Ensenyament per no haver acceptat l'adjudicació d'una substitució, en virtut de l'acte de nomenament telemàtic de 21 d'abril de 2015, ja que estava treballant en un altre lloc des del dia 17 d'abril de 2015. Consta que el 22 d'abril de 2015 va enviar al Departament un correu electrònic en què confirmava el que ja havia avançat telefònicament quan se li va oferir la substitució. Posteriorment, va trametre al Departament una còpia del contracte de treball temporal, signat en el marc del Pla d'ocupació social 2015. En aquest escrit exposava, també, que aquest contracte, malgrat que hi constava la data de 17 d'abril, no l'havia aportat abans perquè estava pendent de ser signat pel representant municipal. 

Un cop analitzada l'argumentació que fonamenta la decisió del Departament, el Síndic fa les consideracions següents:

1. L'article 6.1 del Decret 133/2001, de 29 de maig, disposa que "és motiu de baixa de la borsa de treball la renúncia, així com no acceptar la destinació adjudicada o no prendre possessió del lloc de treball adjudicat, en els termes previstos, sense causa justificada". La base 1.3 de la Resolució de 26 de juny de 2014 del Departament conté una llista tancada de causes, entre les quals hi ha la "d'ocupar un altre lloc de treball". Per tant, el fet d'ocupar un altre lloc de treball és una de les causes que es poden al·legar per demanar la baixa temporal de la borsa.

2. El Decret 133/2001 no estableix quin és el moment en què s'ha de justificar la causa que motiva la baixa temporal de la borsa. La base 1.3 de la resolució esmentada disposa que les persones sense nomenament vigent poden demanar cada curs, amb antelació a l'oferiment d'una vacant o substitució, i amb justificació documental, no ser nomenades per alguna de les causes que s'especifiquen al final d'aquest apartat, durant el període de durada de la circumstància al·legada. Per tant, segons aquesta base, la justificació s'ha de fer amb antelació a l'oferiment d'una vacant o substitució i cal la justificació documental que, en el cas del promotor, és el contracte de treball.

3. A l'apartat de preguntes freqüents de la web del Departament, la resposta a la pregunta "Què em pot passar si no accepto una vacant o substitució" posa l'accent en la necessitat de justificar els motius de la no-acceptació de la vacant i la substitució; en cap cas s'informa que aquesta justificació s'hagi de fer amb caràcter previ a l'oferiment de l'adjudicació.

Fetes aquestes consideracions, el Síndic suggereix al Departament, en primer lloc, que readmeti el promotor a la borsa de treball, amb el número d'ordre que tenia; en segon lloc, que per evitar que en el futur es tornin a produir situacions com aquesta, es modifiqui la resposta donada a la pregunta "Què em pot passar si no accepto una vacant o substitució" perquè hi consti en quin moment o període s'ha de justificar el motiu per no quedar exclòs de la borsa; i finalment, que valori la possibilitat d'introduir en el redactat de la base 1.3 dels criteris de gestió un termini concret de dies naturals o hàbils durant el qual els candidats puguin comunicar la causa que justificaria no ser nomenats sense que es produeixi la seva baixa de la borsa si l'adjudicació tingués lloc dintre d'aquest termini.

Tramitació

Data Administració Tràmit

08/10/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
11/11/2015 Departament d'Ensenyament Resposta a la resolució pendent d'acceptació
20/11/2015 Departament d'Ensenyament Resolució pendent d'acceptació
07/01/2016 Departament d'Ensenyament Reiteració a la resolució pendent d'acceptació