Resolució
Q-05059/2013 Disconformitat de diversos veïns de Sant Esteve Sesrovires amb l'arxivament de les seves denúncies per l'aparcament de vehicles de més llargada de la permesa en un carrer del municipi

Matèries
Polítiques territorials
Urbanisme i habitatge
Mobilitat
Data d'inici 28/06/2013
Data de l'últim moviment 23/09/2014
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

Diversos veïns de Sant Esteve Sesrovires manifesten la seva disconformitat amb l'arxivament de les seves denúncies per l'aparcament de vehicles de més llargada de la permesa en un carrer del municipi.

Contingut

L'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires informa que els serveis municipals han intervingut activament arran de les denúncies, han atès les persones interessades, se'ls ha donat resposta expressa i, fins i tot, s'ha intentat mitjançar per resoldre el conflicte veïnal, atès que l'assumpte objecte de queixa és més un problema de convivència entre persones privades que una qüestió d'interès general.

Tot i això, el Síndic recorda que és competència dels municipis ordenar el trànsit de vehicles i persones en les vies urbanes. Segons es desprèn de l'informe municipal, en aquest cas és aplicable directament el que disposa el Reglament de circulació, aprovat pel Reial decret 1428/2003, de 21 de novembre.  

L'article 91.1 del Reglament de circulació diu que ?la parada i l'estacionament s'han d'efectuar de manera que el vehicle no obstaculitzi la circulació ni constitueixi un risc per a la resta dels usuaris de la via, tenint cura especialment de la col·locació del vehicle, i s'ha d'evitar que es pugui posar en moviment en absència del conductor?. El punt 2 concreta els supòsits en què les parades i els estacionaments es consideren en llocs perillosos o que obstaculitzen greument la circulació. Entre aquests supòsits trobem el següent: ?a) Quan la distància entre el vehicle i la vora oposada de la calçada o una marca longitudinal sobre aquesta que indiqui prohibició de travessar-la sigui inferior a tres metres o, en qualsevol cas, quan no permeti el pas d'altres vehicles.? 

Per tot això, el Síndic suggereix a l'Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires:

1. Que objectivi si es produeixen les circumstàncies expressades en l'article 91.2a) del Reglament de circulació i si, per tant, es considera que l'estacionament del vehicle reiteradament denunciat és perillós o obstaculitza la circulació.

2. Que, en el cas que es produeixin aquestes circumstàncies, exerceixi les seves competències en matèria de disciplina de trànsit en les vies urbanes i sancioni les infraccions comeses, després de tramitar l'expedient corresponent amb audiència al responsable de la infracció.

3. Que, en el cas que els trams de vorera que tinguin gual no estiguin clarament senyalitzats, valori i implementi la forma més adient per marcar la delimitació.

Tot i això, cal tenir en compte que seria més desitjable trobar una solució pactada al conflicte atesa la seva vessant privada. En aquest sentit, el Síndic demana a l'Ajuntament que, en la mesura de les seves possibilitats, intenti de nou aclarir amb tots els afectats els interessos en joc i valori quines mesures podrien ser convenients per resoldre la qüestió de la manera més equitativa i justa possible.

Tramitació

Data Administració Tràmit

29/08/2013 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Sol·licitud d'informació a l'Administració
14/10/2013 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
05/11/2013 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
28/11/2013 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Resolució pendent d'acceptació
13/01/2014 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Reiteració a la resolució pendent d'acceptació
10/03/2014 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Resposta a la resolució pendent d'acceptació
22/09/2014 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires No irregularitat
23/09/2014 Ajuntament de Sant Esteve Sesrovires Seguiment finalitzat