Resolució
Q-05077/2014 Queixa relativa a l'incompliment de la Moció 69/X, del Parlament de Catalunya, aprovada el 19 de desembre de 2013

Matèries
Administració pública i tributs
Administració pública i drets
Procediment administratiu
Data d'inici 27/06/2014
Data de l'últim moviment 22/06/2015
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Governació i Relacions Institucionals Actuació irregular de l'administració - S'accepta parcialment la resolució

Contingut

El promotor de la queixa, en representació d'una de les famílies impulsores de la creació del Banc d'ADN pels desapareguts de la Guerra Civil, s'ha adreçat al Síndic per posar de manifest l'incompliment de la Moció 69/X, del Parlament de Catalunya, aprovada el 19 de desembre de 2013 (BOPC de 23 de desembre de 2013).

El promotor manifesta que les actuacions dutes a terme fins ara han estat insuficients, i concreta el seu desacord en els punts següents:

- El Govern de la Generalitat ha enviat una carta buida de contingut a totes les famílies del cens de desapareguts, en què no es parla d'identificació de persones.

- En la primera reunió de la Comissió de Participació del Memorial Democràtic, el tema central de la trobada és el nou canvi de domicili de la seu del Memorial i la gestió dels seus espais i, en canvi, no es tracten els temes de fons plantejats en la Moció. 

- No s'ha impulsat la presència dels implicats en el Banc d'ADN en els canals divulgatius de Governació i/o del Memorial Democràtic (web, xarxes socials, publicacions, etc.).

- Cap de les persones i professionals implicats en el Banc d'ADN no han estat encara convidats a participar a cap reunió del Comitè Tècnic de Desapareguts i Fosses Comunes.

Amb posterioritat a la presentació de la queixa del promotor, el Síndic ha rebut més de vint-i-vuit correus electrònics de persones físiques i associacions que expressen el seu suport al greuge denunciat. 

El Departament de Governació ha fet arribar al Síndic un informe al qual adjunta la còpia de la carta que va trametre a les persones inscrites en el cens, el juny de 2014. En aquesta carta se'ls sol·licita el seu consentiment, de forma expressa i per escrit, a l'adreça postal de la Subdirecció General de Memòria, Pau i Drets Humans, sens perjudici de revocar-lo posteriorment, per rebre informació sobre iniciatives i projectes que siguin interès per al reconeixement i la rehabilitació de tots els ciutadans i les ciutadanes que van patir persecució a causa de la Guerra Civil i la dictadura franquista. 

També s'informa que s'estan rebent respostes a la carta i que en el moment que es disposi de la llista completa de ciutadans que hagin donat llur consentiment exprés, la unitat responsable els informarà de les iniciatives esmentades. A criteri del Departament, la sol·licitud d'autorització és preceptiva, d'acord amb la normativa de protecció de dades personals.

Un cop estudiat aquest assumpte, el Síndic ha recomanat al Departament de Governació i Relacions Institucionals:

1. Que adopti les mesures necessàries perquè, sense demora, es trameti un escrit als familiars del cens de les persones desaparegudes que deixi sense efecte l'escrit del mes de juny de 2014 i en què els demani el consentiment en el tractament de les seves dades en els termes fixats a l'article 14 del Reglament de protecció de dades. És a dir, que se'ls informi que disposen de 30 dies per manifestar la seva negativa al tractament de dades, amb l'advertiment que si no ho fan s'entendrà que no hi tenen cap objecció, i que se'ls faciliti un mitjà senzill i gratuït en el cas que vulguin manifestar la seva 	negativa al tractament.

En la tramesa d'aquest escrit, el responsable del tractament haurà d'emprar els  mitjans que li permetin provar que ha arribat a la persona afectada perquè, un cop transcorreguts els trenta dies i novament sense demora, s'informi de la iniciativa del Banc d'ADN.

2. Que, per donar impuls al Banc d'ADN, es posi en contacte amb la Fundació Bosch i Gimpera i la Unitat de Medicina Legal de la UB per acordar la inclusió a la pàgina web del Departament i, si convé, dins de l'àmbit d'actuació Memòria, Pau i Drets Humans, un enllaç informatiu que remeti a la creació del Banc d'ADN i al protocol que cal seguir si es vol prendre part en el procés de lliurament de mostres.

3. Que es faci arribar al Comitè Tècnic de Desapareguts i Fosses Comunes la sol·licitud expressada pels impulsors del Banc d'ADN de poder assistir i participar en alguna de les seves reunions, perquè aquest Comitè atengui llur petició.

Tramitació

Data Administració Tràmit

15/10/2014 Secretaria General de Governació i Relacions Institucionals Sol·licitud d'informació a l'Administració
03/12/2014 Secretaria General de Governació i Relacions Institucionals Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
09/12/2014 Secretaria General de Governació i Relacions Institucionals Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
19/02/2015 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resolució pendent d'acceptació
29/04/2015 Departament de Governació i Relacions Institucionals Resposta a la resolució pendent d'acceptació
14/05/2015 Departament de Governació i Relacions Institucionals No irregularitat
15/05/2015 Secretaria General de Governació i Relacions Institucionals No irregularitat
22/06/2015 Departament de Governació i Relacions Institucionals Seguiment finalitzat