Resolució
Q-05080/2010 Queixa per la llista d'espera existent per a sotmetre's a una prova mèdica a l'Hospital Santa Caterina de Salt.

Matèries
Polítiques socials
Salut
Gestió dels recursos sanitaris
Data d'inici 22/10/2010
Data de l'últim moviment 29/06/2012
Administracions afectades
Administració Últim moviment

Departament de Salut Actuació irregular de l'administració - S'accepta la resolució

Plantejament

La persona interessada es queixa pel fet que des que li van prescriure una artroscòpia fins que finalment la hi van fer va transcórrer un temps de gairebé un any i mig.

Contingut

El Departament de Salut exposa en el seu informe que a l'hora de dur a terme les gestions per confirmar la programació de la intervenció, la persona interessada va informar que havia patit un episodi cardíac, per la qual cosa la metgessa que l'havia d'intervenir va considerar oportú ajornar la intervenció i que el pacient fos novament valorat per l'anestesista. Exposa també que, encara que es tractava d'una intervenció amb un temps d'espera garantit, la gestió de les llistes d'espera es basa en criteris mèdics d'urgència i en la data d'inclusió, amb la finalitat de mantenir l'equitat en casos similars atès que els recursos disponibles són limitats. 

El Síndic assenyala que l'objecte de la queixa no va ser l'ajornament de la intervenció pel fet que la metgessa considerés que calia revisar les proves, sinó que la disconformitat de la persona interessada presenta una doble vessant: d'una banda, pel fet que després d'incloure-la en la llista d'espera, va haver de presentar dues reclamacions fins que finalment li van fixar la data per a la intervenció. I d'altra banda, pel fet que quinze dies després que li ajornessin la intervenció ningú no s'havia posat encara en contacte amb ell, i quan va acudir a l'hospital el van informar que la metgessa que havia d'intervenir-lo estava de baixa i no li podien concretar quan l'intervindrien finalment.

Quant a la primera qüestió, el Síndic exposa que malgrat que la intervenció té un temps d'espera màxim garantit de sis mesos, el temps que la persona interessada va romandre a la llista d'espera fins que es va dictar la data d'intervenció va ser de quinze mesos. A més a més, no consta que el Servei Català de la Salut (en endavant SCS), de conformitat amb el Decret 354/2002, de 24 de desembre, pel qual s'estableixen els terminis màxims d'accés a determinats procediments quirúrgics, oferís la possibilitat de derivar l'usuari a un altre hospital de la Xarxa Hospitalària d'Utilització Pública (en endavant XHUP).

El Síndic considera que en aquest cas l'SCS no va vetllar pel compliment dels terminis màxims d'accés, per la qual cosa recorda al Departament de Salut l'existència d'un compromís legal respecte del dret a ser intervingut amb un termini màxim d'espera des de la inclusió del pacient en la llista d'espera, i li suggereix que adopti les mesures necessàries perquè aquests terminis es respectin.

Pel que fa a les reclamacions que va presentar la persona interessada, al Síndic no li consta que se l'informés sobre la possibilitat que recull el Decret 354/2002 d'optar per continuar en llista d'espera en el mateix centre, ser derivat a un altre centre de la XHUP o escollir-ne un altre de fora de la xarxa amb qui l'SCS hagi establert el contracte corresponent. Amb la instrucció 2/2004 del CatSalut es regula quina és la informació que s'ha de facilitar a les persones a les quals s'indiqui que s'han de sotmetre a un procediment quirúrgic inclòs en el Decret 354/2002. 

Tal com es recull en l'exposició de motius de la instrucció, amb la informació que es facilita en el model de document informatiu els usuaris tenen informació suficient sobre el moment a partir del qual han de comptar el termini de llista d'espera, però tot i això molts usuaris desconeixen què poden fer amb aquesta informació. Així, tal com ha constatat el Síndic en altres ocasions, hi ha pacients als quals s'ha indicat un d'aquests procediments que ni tan sols no saben que tenen un temps d'espera garantit, i d'altres que, tot i saber-ho, desconeixen com poden exercir el dret un cop passat el temps garantit. De poc, doncs, els val disposar d'aquest dret si el desconeixen o desconeixen com exercitar-lo.

En conseqüència, el Síndic recomana al Departament de Salut que doni les ordres oportunes perquè es dicti una nova instrucció o bé perquè es modifiqui l'existent i s'hi inclogui, com a informació que s'ha de facilitar a les persones a les quals s'indiqui la realització d'un procediment quirúrgic inclòs en el Decret 354/2002:

- Que es tracta d'un procediment quirúrgic amb un temps d'espera garantit.

- Que per garantir el termini pot demanar la derivació a un altre hospital de la XHUP.

- Que passat el temps d'espera garantit sense que s'hagi dut a terme la intervenció pot adreçar-se al CatSalut per sol·licitar la derivació a un centre no inclòs en la XHUP amb qui CatSalut tingui el contracte corresponent.

- El procediment establert per CatSalut per resoldre aquesta petició.

Tramitació

Data Administració Tràmit

03/12/2010 Servei Català de la Salut SCS Sol·licitud d'informació a l'Administració
22/02/2011 Servei Català de la Salut SCS Reiteració a la sol·licitud d'informació a l'Administració
08/04/2011 Departament de Salut Resposta a la sol·licitud d'informació a l'Administració
20/07/2011 Departament de Salut Resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
30/05/2012 Departament de Salut Reiteració a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
14/06/2012 Departament de Salut Resposta a la resolució pendent d'acceptació per part de l'Administració
26/06/2012 Departament de Salut Resolució
29/06/2012 Departament de Salut Seguiment finalitzat